Ce cărți aș recomanda cititorilor BookMag?
James Joyce – Ulise. Cartea care mi-a schimbat viața, epifania care m-a făcut scriitor, credința că viața fiecărui om e o odisee care merita povestită sau imaginată.
William Shakespeare – Furtuna. După ce citiți Hamlet și Regele Lear veți fi surprinși de înțelepciunea senină a lui Prospero, care renunță la răzbunarea devastatoare pentru iertarea izbăvitoare.
F.M. Dostoievski – Idiotul. Prințul Mîșkin, angelicul, contraponderea luminoasă a demonilor care bântuie Crimă și pedeapsă, Frații Karamazov, Demonii.
Mihail Bulgakov – Maestrul și Margareta. O poveste de dragoste, un pact faustic încheiat de Margareta, în care Diavolul îi ajută să evadeze pe îndrăgostiți din infernala lume sovietică. De citit împreună cu Ilf și Petrov – Douăsprezece scaune și Vițelul de aur.
William Faulkner – Hoțomanii. Ultimul său roman pentru că e o introducere amuzantă în lumea Yoknopatawphei.
Mario Vargas Llosa – Războiul sfârșitului lumii. Epopeea unei secte apocaliptice, cu personaje fabuloase, epic pur într-o orgie panoramică.
Laurence Sterne – Tristram Shandy și Alasdair Gray – Lanark. Capodopere inclasabile, scrise cu o originalitate provocatoare și seducătoare.
Haruki Murakami – Cronica păsării arc și 1Q84. Dacă vreți un nou tip de fantastic dincolo de realismul magic sau oniric, într-o Japonie uneori halucinantă.
Philip Roth – Operațiunea Shylock. N-am citit nimic mai inteligent, mai profund și mai ironic despre sionism si antisionism.
Amos Oz – Poveste despre dragoste și întuneric. Nașterea unui stat, Israelul, și a unei națiuni însoțește nașterea unui mare scriitor sau invers?
Bonus, dacă vă plac romanele fals polițist-detectivistice (a avut loc o crimă, cine-i autorul?), neapărat să citiți, nu contează ordinea: Umberto Eco – Numele trandafirului și Orhan Pamuk – Mă numesc Roșu, care miros tare mult a capodopere.