Marţi, 22 martie, s-a lansat la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Țăranului Român cartea Stilul religiei în modernitatea târzie de Anca Manolescu, lucrare apărută în colecția „Plural. Religie” a Editurii Polirom. Au vorbit despre carte, alături de autoare, Horia-Roman Patapievici, filosof și eseist, Andrei Cornea, filosof și clasicist și Mihail Neamțu, teolog și eseist.
În intervenția sa, Horia-Roman Patapievici a definit-o pe autoare ca fiind un om cu o privire binoculară bine echilibrată, având un ochi ațintit cu inteligență asupra lumii noastre și pe celalalt bine nutrit de o atentă privire asupra trecutului, a tradiției. În cartea sa, a spus dl. Patapievici, Anca Manolescu încearcă să răspundă la întrebarea: Ce se câștigă atunci când ceva se pierde? Există vreun profit spiritual de pe urma dezavantajelor modernității?
Într-o societate pluralistă (de tip occidental), a spus dl. Andrei Cornea, în care toleranța, laicitatea sunt valori înscrise în obiceiurile noastre, ale tuturor, cum pot exista oameni religioși, care să nu fie fundamentaliști? Anca Manolescu arată că acest lucru e posibil invocând autorități, personalități religioase (Simone Weil, Nikolai Berdiaev, Andre Scrima, Andrei Pleșu) care sunt oameni moderni, contemporani, dar care gândesc religiosul fără complexul că s-ar opune spiritului modernității.
Mihail Neamțu a definit lucrarea Stilul religiei în modernitatea târzie ca pe o carte ce dialoghează cu o lume modernă, liberală, ea însăși slabă în raport cu febra religioasă a multor țări din afara spațiului nord-atlantic.
Anca Manolescu este doctor în filosofie al Universității din București. A fost cercetător la Muzeul Țăranului Român (1990-2002). În prezent este cercetător și editor al Arhivei Andre Scrima de la Colegiul Noua Europă, editor și traducător din Simone Weil, Andre Scrima, Rene Guenon. A publicat articole și comunicări în volume colective și reviste științifice (în România, Franța, Italia, Liban) și în reviste de cultură (Dilema și Dilema veche, Secolul XX și Secolul XXI, România literara, 22, Idei în dialog). De asemenea, este autoarea volumelor „Locul calatorului”. Simbolica spațiului în Răsăritul creștin, Europa și întâlnirea religiilor. Despre pluralismul religios contemporan, Jurnal de inactualități.