„Istoria Olteniei” se va lansa în prezența autorului, vineri, 27 mai, ora 12:00 la standul editurii Rao din cadrul Bookfest.
A crede cã patriotismul oltenilor este rezultatul propagandei comuniste, al „naționalismului ceaușist”, al „retoricii indigeniste” sau al protocronismului exagerat lansat în 1974 nu este numai gândirea primitivã a unui „nãrod” sau a unei „nãroade”, ci în primul rând, o dovadã de ignoranțã și de incompetențã.
Patriotismul oltenilor vine din istoria felului în care au fost nevoiți sã fugã în munți și sã revinã mereu la satele lor din câmpie, din rolul pe care l-au jucat ca proviciali în istoria politicã și economicã a Țării Românești, din trecutul, nu neapãrat glorios – deși au fost cei mai încercați sau vicleni luptãtori –, pe care l-au petrecut sau apãrat în provincia lor mãrginitã de râuri și lanțuri de munți, fie cerând pace și lovind apoi nãprasnic la Posada, fie îngropându-i pe otomani în șanțurile de la Rovine și împotmolindu-i pe la Cãlugãreni. Toate aceste date istorice sunt reale, nu sunt invenții ale intelectualitãții naționaliste și nici produse ale vreunor interese locale.
Alex Mihai Stoenescu se naște la 2 octombrie 1953 la București, într-o familie de intelectuali cu veche tradiție militarã. Tatãl sãu, ofițer inginer de aviație, îi oferã o educație germanã, din care nu lipsesc lectura organizatã (pe curente literare, genuri, specii) și preocuparea pentru istorie. Din 1979 începe sã scrie proze scurte, care nu vãd însã lumina tiparului. Dupã 1990 publicã mai multe romane. Cãrțile sale cu mare succes la public sunt, pe lângã acestea, cele cu subiect istoric și politic.