Daniela Zeca lanseaza azi „Demonii vantului” la Bucuresti

Astazi, 21 octombrie 2010, ora 18:00, la libraria Dalles (B-dul Nicolae Balcescu nr. 18, Bucuresti) va avea loc lansarea celui mai recent roman al Danielei Zeca – „Demonii vantului”, aparut in colectia „Ego. Proza” a Editurii Polirom. Prezinta: Silvia Chitimia, Paul Cernat, Alex stefanescu. Moderator: Daniel Cristea-Enache.
„Demonii vantului” reprezinta un bazar al gemelor rare, cateva episoade de dragoste si un alt episod, magic, al bijuteriilor care ar putea salva lumea, totul amalgamat intr-o scriitura tactila, vizuala si olfactiva, cu iz de poem oriental.
In Dubai, la sfarsitul deceniului unu din mileniul al treilea, Burj Khalifa, cel mai inalt si mai luxos turn din lume, tocmai a fost inaugurat. Recesiunea mondiala se simte ca un vant rece sub usa, dar asta nu tulbura opulenta spectacolului: zece mii de artificii se urca pana sub talpile lui Allah.
In plin carnaval, „jurnalul arab” al unui bancher incepe sa spuna o poveste surprinzatoare a Bucurestiului de acum un veac. Brusc, ne aducem aminte ca, pana in 1923, cand a fost dezvelit mormantul lui Tutankhamon, Romania avea cel mai mare tezaur de aur si nestemate din lume. In Orient sau aiurea, povestea comorilor si a pietrelor pretioase are acelasi final: bogatiile se intorc la nisipul sub care statusera ingropate.
„Istoria romantata a unui safari” si “Demonii vantului” alcatuiesc un dublet oriental, in fapt, un pretext exotic pentru ca eu sa ajung la teme sensibile, care m-au obsedat: fuga, destramarea ideii de sine intr-o civilizatie a excesului, singuratatea si finalul dezastruos al acestor nefericiri: nu ramanem niciodata fideli promisiunilor noastre. Altfel spus, am scris doua carti ale initierilor esuate.”

Back to top