Gabriela Adamesteanu isi lanseaza cel mai recent roman, „Provizorat”, la Timisoara

Marti, 2 noiembrie, la ora 13.00, in Amfiteatrul A12 al Universitatii de Vest din Timisoara, scriitoarea Gabriela Adamesteanu va sustine o conferinta cu tema „Cum am scris Dimineata pierduta, cum am scris Provizorat” in cadrul unei intalniri cu studentii de la Litere.
Prezinta: Smaranda Vultur, Gabriela Glavan. Moderator: Daniel Vighi
In aceeasi zi, de la ora 18.00, la Libraria Cartea de Nisip va avea loc lansarea celui mai recent roman al Gabrielei Adamesteanu, Provizorat, aparut in colectia „Fiction LTD” a Editurii Polirom. Alaturi de Gabriela Adamesteanu, vor prezenta Cornel Ungureanu, Smaranda Vultur si Elena Crasovan. Moderator: Radu Pavel Gheo
Lansarea cartii va fi urmata de o sedinta de autografe.
Evenimentele sunt organizate de Editura Polirom impreuna cu Universitatea de Vest din Timisoara, revista Orizont, Fundatia A Treia Europa, Grupul Librarium si Open City Art.
„Prin realismul meticulos si valoarea documentara, prin coerenta tramei de o tristete sfasietoare, prin complexitatea personajelor, prin simplitatea stilistica, dar elocventa, punctata de rare mangaieri poetice, prin reusita transmiterii starilor de neliniste si nesiguranta, romanul Provizorat te (re)indragosteste intens de proza Gabrielei Adamesteanu, o autoare de raftul intai in biblioteca literaturii noastre postbelice.” (Gabriela Gheorghisor)
„Cel mai specific roman al prozatoarei, mai libera ca niciodata de a pune in toate ecuatiile posibile individualul si politicul, Provizorat probeaza faptul ca Gabriela Adamesteanu s-a intors definitiv la literatura si ca lucreaza in continuare la epopeea tulburatoare a infatisarii «omului subt vremi».” (Alex Goldis)
Provizorat se va impune atat ca un mare roman al destinderii, cat si ca un roman al cuplurilor in totalitarism(e) si al imposibilei intimitati. O revenire in forta a unei prozatoare de varf si o carte de asezat pe acelasi raft cu Dimineata pierduta. ”(Paul Cernat)
Gabriela Adamesteanu a mai publicat romanele: Drumul egal al fiecarei zile (1975) si Dimineata pierduta (1984) si povestirile Daruieste-ti o zi de vacanta (1979) si Vara-primavara (1989), precum si doua carti de publicistica – Obsesia politicii (1995) si Cele doua Romanii (2000). In 2003, la Editura Polirom ii apare romanul intalnirea, reeditat, in versiune definitiva, in 2007. In 2008, Polirom a inclus cartile Gabrielei Adamesteanu in colectia sa de Opere.
Back to top