Lansarea „Deadline” de Adina Rosetti

Maine, 27 octombrie 2010, ora 18:00, la Sufrageria (Str. Jules Michlet nr.18, Bucuresti) va fi lansat volumul de debut „Deadline” de Adina Rosetti, Editura Curtea Veche. La eveniment, alaturi de autoare, vor vorbi Mihaela Spineanu-Frank si Marius Chivu.
Moartea misterioasa a unei tinere, despre care se banuieste ca ar fi murit de prea multa munca, schimba definitiv destinul mai multor oameni: un blogger timid cu vise de revolutionar si ambitii de regizor, un sef de departament cu convingeri ferme despre viata si munca, si un artist nestiut care locuieste in ghena unui bloc si vede lucruri miraculoase. Ba chiar si viata unui motan de apartament, care descopera bucuria libertatii… Povestirile lor suprapuse alcatuiesc un fel de puzzle ale lumii in care traim, un puzzle in care se amesteca goana dupa joburi, febra blogurilor si a lumii virtuale, relatii ratate, colaje ale Epocii de Aur, un oras de provincie ruinat, un Bucuresti haotic si zgomotos, micul univers din jurul unui bloc fost socialist, lumea vazuta de un om care a trait toata viata la marginea ei si obsesia revolutiilor nefacute.
Romanul este inspirat din doua cazuri reale, cel al Ralucai Stroescu (o angajata a unei companii multinationale, moarta in 2007 din pricina surmenarii) si al lui Ion Birladeanu (un artist pop recent descoperit, care a locuit intr-o ghena de bloc).
„Romanul de debut al tinerei scriitoare Adina Rosetti este cel al unui autor pe deplin format si anunta o noua voce, originala si puternica, in peisajul literar nu numai romanesc. Pornind de la doua cazuri reale (al unei fete care-a murit din cauza surmenajului si al unui homeless care se dovedeste a fi un stralucit artist pop), Adina Rosetti construieste mai multe lumi – a unei companii multinationale, a blocurilor, a unui oras de provincie, a spatiului virtual, a perioadei Ceausescu – intr-un mod extrem de inteligent si veridic. Stapanind la perfectie mai multe registre stilistice, cu ironie si un umor precis dozat si de cea mai buna calitate, la numai 31 de ani autoarea reuseste sa trimita in „realitatea” fictiunii irizari de fantastic al carui firesc nu este intalnit decat la marii scriitori. Si, gratie unei tensiuni create prin forta scriiturii, a unor pagini ce reusesc sa impresioneze asa cum rar se mai intampla, indiferent de meridianul literar, volumul are darul de a-i lasa cititorului dorinta de a-l reciti, iar recenzentului, entuziasmul cu care va spune ca este unul dintre cele mai bune romane de debut din ultimii 20 de ani. Si nu numai de debut.”, a scris Razvan Petrescu.

Back to top