Se lanseaza „Politica pronatalista a regimului Ceausescu. Vol. I: O perspectiva comparativa” de Corina Dobos (coord.), Luciana M. Jinga si Florin S. Soare

Editura Polirom in colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc organizeaza joi, 13 ianuarie, la ora 17.00, la Clubul Taranului din cadrul Muzeului Taranului Roman din Bucuresti, lansarea volumului Politica pronatalista a regimului Ceausescu. Vol. I: O perspectiva comparativa de Corina Dobos (coord.), Luciana M. Jinga si Florin S. Soare (Polirom, 2010). Vor fi invitati: prof. univ. dr. Mihaela Miroiu, prof. univ. dr. Ioan Stanomir, conf. univ. dr. Virgiliu Tarau

Modul in care un regim politic actioneaza in vederea cresterii sau scaderii populatiei este simptomatic pentru practica guvernarii in ansamblul ei, a raporturilor de putere care se instituie intre guvernanti si guvernati. Volumul prezinta politicile pronataliste aplicate in Romania, Bulgaria, Cehoslovacia, Iugoslavia, Polonia, RDG, Ungaria si Franta in perioada postbelica, urmarind trei aspecte: legislatia privind accesul la avort, promovarea contraceptiei moderne si legislatia sociala de sustinere a natalitatii.

Sectiunile dedicate Romaniei analizeaza institutionalizarea si consecintele „pronatalismului ceausist”, adica ansamblul de masuri luate de regimul ceausist in vederea cresterii populatiei Romaniei. Pronatalismul ceausist, marcat in mod definitoriu de limitarea severa a accesului la avort, s-a desfasurat incepand cu 1966, anul acestei restrictionari, si pana la caderea regimului comunist din Romania, in decembrie 1989.

Corina Dobos (Palasan) (n. 1980) este doctoranda in istorie a Universitatii Bucuresti si a University College London, cercetatoare in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domenii de interes: biopolitica, istoria criminologiei, imaginarul corpului, imaginarul stiintific, semiotica medicala. A publicat „The Universality of Reason and its National Fulfilment. The Political Writings of J.J. Rousseau and J.G. Fichte as Intellectual Sources of Nationalist Ideology”, Studia Universitatis Babes-Bolyai. Historia, Cluj Napoca, ianuarie 2007; „Organizarea stiintifica a societatii sau stiintele sociale in primii ani ai regimului Ceausescu. Cazul judetului Iasi, 1970-1972”, in Structuri de partid si de stat in timpul regimului comunist. Anuarul IICCR, vol. III, Polirom, Iasi, 2008; „Caracterul profund restrictiv al politicii nataliste in Romania comunista, 1966 1989”, in R. Ivan (coord.), Transformarea socialista. Politici ale regimului comunist intre ideologie si administratie, Polirom, Iasi, 2009; „Domesticating violence in interwar Romania”, in Marika Guggisberg si David Weir (eds.), Understanding violence: Contexts and Portrayals, Inter-Disciplinary Press, 2009.

Luciana M. Jinga (n. 1982) este doctoranda a Universitatii „Al.I. Cuza” Iasi si a Universitatii din Angers, Franta, in cadrul laboratorului Centre de Recherches Historiques de l’Ouest (CERHIO), cercetatoare in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domenii de interes: istoria comunismului romanesc, organizatiile de masa in comunism, istoria femeilor, feminism, studii de gen. A publicat „Forme de organizare ale «Muncii cu femeile» in cadrul PCR (1944-1954)”, in Structuri de partid si de stat in timpul regimului comunist. Anuarul IICCR, vol. III, Polirom, Iasi, 2008; „Conditia femeii in Romania comunista”, in Stéphane Courtois (coord.), Dictionarul comunismului, Polirom, Iasi, 2008; este editor al volumului de eseuri Elev in comunism, Curtea Veche, Bucuresti, 2009.

Florin S. Soare (n. 1984) este doctorand al Facultatii de Istorie, Universitatea din Bucuresti, cercetator in cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc. Domenii de interes: structurile de putere ale Partidului Comunist Roman, retorica si propaganda ideologiei comuniste, politici sociale initiate de regimul comunist, tranzitia postcomunista. A publicat „Politica natalista in Romania 1966-1989”, in Stéphane Courtois (coord.), Dictionarul comunismului, Polirom, Iasi, 2008.

Back to top