Secrete, stratageme si suprize: Micutele mincinoase


de Virginia Costeschi

Bine ați venit în orășelul Rosewood din Pennsylvania, unde toată lumea are ceva de ascuns, cu atât mai mult tinerele Spencer, Aria, Emily şi Hanna. Spencer râvneşte la iubitul surorii ei. Aria are fantezii erotice cu profesorul său de engleză. Emily s-a îndrăgostit de noua ei colegă de şcoală. Iar Hanna apelează la soluţii dezgustătoare ca să-şi menţină frumuseţea. De când prietena lor Alison a dispărut, în vacanța dinaintea clasei a opta, ele trebuie să păstreze un secret şi mai important. Dar este cineva care știe totul despre fetele rele care au fost cândva, fetele obraznice care sunt acum şi secretele întunecate pe care trebuie să le păstreze… Și uite așa ați făcut cunoștință cu protagonistele seriei Micuțele mincinoase (Pretty Little Liars), al cărei prim volum tocmai a fost lansat de editura Leda.

Să vedem cum arăta grupul lor în urmă cu trei ani, înainte de misterioasa dispariție a „șefei de haită“. Alison DiLaurentis, regina neîncoronată a liceului Rosewood Day, își manipula amicele cu un talent de-a dreptul machiavelic. Spencer Hastings, o perfecționistă care își propune ținte tot mai ambițioase, este singura care îi ținea piept reginei. Hanna Marin, supraponderală și disperată să atragă atenția, este gata să îi îndeplinească orice dorință lui Alison. Aria Montgomery este o fostă inadaptată atrasă în grup de Alison, iar Emily Fields, înotătoarea de performanță, are o familie conservatoare și foarte protectoare. Cu puțin timp înainte de întoarcerea la școală pentru clasa a opta, Ali dispare imediat după o ceartă zdravănă cuSpencer. După acest incident tragic, grupul se destramă. Trei ani mai târziu, Aria, la întoarcerea din Islanda, unde s-a maturizat și și-a creat un stil personal rebel, o găsește pe Hanna slabă și populară, alături de fosta tocilară Mona Vanderwaal. La scurt timp Aria începe o relație clandestină cu proful de engleză, Spencer face o pasiune pentru iubitul surorii ei, Emily se îndrăgostește de o nouă colegă de la școală, iar Hanna fură din magazine și petrece mult timp la baie, vomitând, ca să rămână slabă.

Brusc, o persoană misterioasă care se recomandă „A” le amenință pe fete că va spune lumii toate secretele lor din trecut și din prezent, inclusiv unele știute doar de Alison, printre care și „chestia cu Jenna”. După ce fetele tot fac scenarii despre revenirea prietenei lor și speră că Alison va apărea brusc, trupul ei este găsit sub o placă de ciment, în curtea fostei reședințe DiLaurentis, iar familia îi organizează o ceremonie funerară în Rosewood. Aici se sfârșește primul volum al seriei, și e doar începutul unui lung șir de intrigi, secrete, strategii, mistere și revelații.

Autoarea spunea la un moment dat că Micuțele mincinoase reprezintă, parțial, amintirile sale din perioada liceului: coșmarul unor părinți conservatori, deliciul unor adolescenți cu chef de distracție și aventură. Și ca să înțelegeți despre ce vorbesc, vă spun doar că mai urmează încă șapte volume, iar autoarea a anunțat că lucrează la încă patru. Prin urmare, șanse sigure pentru o adolescentă să ajungă la facultate citind romanele acestei serii. Va fi însă răsplătită cu o acțiune incitantă, personaje remarcabile și o succesiune de evenimente care îți taie respirația. Din Flawless află detalii sordide despre „chestia cu Jenna”: un incest între Toby și sora lui, Jenna, derulat sub privirile îngăduitoare ale părinților, despre sinuciderea lui Toby, care îi provoacă remușcări lui Emily și despre disperarea Hannei când descoperă că fostul ei iubit Sean nu numai că nu respectă legământul de castitate, dar aproape că o seduce pe prietena ei Aria. Perfect aduce mai degrabă a roman polițist, este unul dintre cele mai intense volume ale seriei: misterioasa „A” face în așa fel încât mama Ariei să afle că soțul ei are o amantă, familia lui Emily descoperă aventura gay a fiicei și îi programează un tratament la psihiatru, iar Hanna primește un mesaj care îi dezvăluie adevărata identitate a lui „A”. Le convoacă pe prietenele ei la o întâlnire pentru a le spune ce a aflat, dar pe drum este lovită de o mașină. Și…Unbelievable: Hanna supraviețuiește, dar nu mai știe cine e „A”, Emily fuge împreună cu noua sa amica Trista de la unchii ei, unde fusese exilată pentru tratamentul anti-gay, Aria se mută cu tatăl ei pentru a fi mai aproape de iubitul prof de engleză, Ezra. Și până la urmă, fetele află cine este „A”…dar eu nu vă spun, așteptați volumul 4!

Seria supranumită de Publisher’s Weekly „Neveste disperate pentru adolescenţi” figurează de zeci de săptâmâni pe lista de bestselleruri a New York Times. Cartea a fost tradusă până în prezent în 18 ţări (printre care Franţa, Germania, Suedia, Norvegia, Brazilia etc.), iar serialul omonim produs de ABC Family va fi difuzat în curând de un post de mare audienţă din România.

Back to top