Un nou roman polițist de la editura Trei

Kjell Ola DahlVineri, 13 ianuarie. Peste capitala Norvegiei s-a lăsat un ger cumplit. Și pentru Reidar Folke Jespersen aceasta va fi ultima zi. Bătrânul negustor de antichități își părăsește locuința și ia taxiul până la o cafenea. Câteva ore mai târziu, prin fereastra localului, își vede soția intrând într-o clădire de pe cealaltă parte a străzii, unde locuiește amantul ei. În dimineața următoare, Jespersen e găsit înjunghiat și gol, așezat într-un fotoliu din vitrina magazinului sau de antichități.
Inspectorii Frølich și Gunnarstranda sunt chemați imediat la fața locului. Singurele indicii pe care le au sunt un cod numeric scris cu cerneală pe corpul victimei, ața rosie de la gâtul acesteia și niște obiecte dispărute care proveneau din al Doilea Război Mondial. Plus câțiva oameni extrem de mulțumiți de vestea morții lui Jespersen.

Vineri, 13 este un roman care face parte din seria aventurilor pe care le trăiesc inspectorul-șef Gunnarstranda și asistentul său, Frank Frølich, de la poliția din Oslo. Cărțile din această serie pot fi citite independent una de cealaltă.
Într-un stil poetic și, totodată, plin de suspans, Kjell Ola Dahl face adesea referire în acest roman la istoria Norvegiei – o țară în care victimele, criminalii și chiar inspectorii de poliție sunt bântuiți de trecut, încercând să ajungă la un pact cu amintirile întunecate din perioada ocupației naziste.
Vineri, 13 îl confirmă pe Kjell Ola Dahl drept unul dintre cei mai buni scriitori de romane polițiste de astăzi. Portrete elaborate, relații surprinzătoare și dialoguri reușite, toate dublate de o capacitate uriașă de a crea suspans pe fiecare pagină – iată marile atuuri ale prozatorului norvegian. Și, cel mai important, totul pare desprins din viață. Kjell Ola Dahl te transformă din cititor în martorul poveștilor sale complicate, sângeroase și palpitante.

«Un roman polițist psihologic provenit din școala literară scandinavă, care aruncă în joc personaje bine conturate.» – Die Welt (Germania)

«Kjell Ola Dahl scrie la fel cum curge fluviul Volga. Calm, dar foarte puternic. Totul are un curs, un sens, până la urmă, și totul e – clipă de clipă – extrem de tensionat». – Dagens Nyheter (Suedia)

Kjell Ola Dahl este recunoscut în toată lumea ca fiind unul dintre cei mai buni autori norvegieni de romane polițiste, încă de la debutul său, din 1993. Populara serie ai cărei protagoniști sunt inspectorul de poliție Gunnarstranda și asistentul său, Frank Frølich, a devenit imediat un succes internațional, având parte de aprecierea criticilor din toată Europa.

Autorul a fost recompensat cu Riverton Prize și nominalizat la: The Glass Key, Brage Literary Prize și Martin Beck.

Back to top