„Le Divorce” de Diane Johnson o cuceritoare poveste de dragoste

Un roman stralucit nominalizat la National Book Award care dezbate cu umor si ironie situatia americanului ce se vede confruntat cu un spatiu cultural total diferit de cel cunoscut de el.

Imaginati-va ca protagonista romanului lui Henry James Portretul unui doamne se afiseaza cu o tunsoare la moda, in fusta mini si cu ochelari de soare. Iat-o pe Isabel Walker, irezistibila eroina a romanului incendiar al lui Diane Johnson.
Le Divorce este povestea unei americance istete si sexy care vine la Paris sa-si viziteze sora vitrega, pe Roxy, o poeta a carei casnicie cu un membru al unei familii de aristocrati francezi i-a asigurat un loc de invidiat in societatea pariziana. Insa la vie en rose nu prea se regaseste in caminul familiei Persand: sotul lui Roxy tocmai a parasit-o pe aceasta pentru sotia cehoslovaca a unui avocat american. Se aud oare zvonuri de …divorce?

Le Divorce a fost ecranizat in 2003, in regia lui James Ivory, cu un scenariu de Ruth Prawer Jhabala si avand in distributie pe Kate Hudson, Naomi Watts, Glenn Close, Leslie Caron, Rona Hartner, Stephen Fry etc. Filmul a fost recompensat cu Premiul Wella pentru regie la Festivalul de film de la Venetia.

Diane Johnson, romanciera, eseista si scenarista americana, s-a nascut in 1934 la Moline, Illinois. De doua ori finalista la Pulitzer Prize si de trei ori la National Book Award, a fost de multe ori comparata cu Jane Austen si Edith Wharton pentru comediile ei de moravuri despre americani care traiesc in strainatate.
Printre romanele sale, devenite bestselleruri, se numara Le Divorce (1997), Le Marriage (2000) si L’Affaire (2004). A scris, de asemenea, biografii ― Lesser Lives si Dashiell Hammett: A Life ― si, dupa patru luni petrecute in Iran alaturi de sotul sau medic, Persian Nights, comparata cu Passage to India a lui E. M. Forster. Inspirata tot de experienta legata de munca sotului ei, scrie in 1990 Health and Happiness, in care infatiseaza viata intr-un mare spital din San Francisco, si colectia de povestiri Opium: Some Travelers’ Tales (1993).

Aceasta carte va fi in stocul elefant.ro de saptamana viitoare; daca doriti sa o achizitionati, puteti plasa o precomanda pe site-ul nostru.

Back to top