N-ai crede că o carte care te învață cum să îți faci ordine în casă se poate vinde în peste două milioane de exemplare. Și totuși…Magia ordinii de Marie Kondo a înregistrat acest succes. ”Kondo ne provoacă să ne întrebăm dacă obiectele care ne înconjoară servesc unui scop. Ne fac să avansăm în viaţă sau ne ţin ataşaţi de trecut?” rezumă USA Today mesajul cărții.
Transformă-ţi locuinţa într-un spaţiu ordonat şi permanent curat cu incredibila metodă KonMari, aplicând trei principii de bază: simplifică, organizează şi depozitează. Pentru a reuşi să-ţi ordonezi locuinţa, trebuie să-ţi organizezi acţiunile într-o succesiune corectă, să păstrezi numai obiectele care-ţi sunt cu adevărat dragi şi să faci totul dintr-odată şi repede. După aceea, pentru tot restul vieţii, nu va mai fi nevoie decât să alegi ce să păstrezi şi ce să arunci. Metoda KonMari nu îţi va transforma doar spaţiul de locuit. După ce ai făcut ordine în casă, vei constata că întreaga ta viaţă se va schimba. Vei căpăta mai multă încredere în tine, succesul te va însoţi, vei avea mai multă energie şi te vei simţi mai motivat să duci viaţa pe care ţi-o doreşti. De asemenea, vei dobândi curajul să laşi în urmă aspectele negative ale vieţii tale: vei recunoaşte o relaţie care-ţi face rău şi îi vei pune capăt; anxietatea te va părăsi şi, în sfârşit, vei scădea în greutate.
Marie Kondo conduce la Tokyo o firmă de consultanţă care îi ajută pe clienţii săi să-şi transforme locuinţele dezordonate în spaţii pline de seninătate şi inspiraţie, metoda ei originală devenind un fenomen internaţional. Iată un fragment în exclusivitate din cartea sa:
”În Japonia, imaginea de reprezentant al unei clase este cineva care e popular, are calităţi de lider şi este dornic să iasă în evidenţă, iar noi folosim termenul „tipul rep-de-clasă“ pentru oricine are aceste calităţi. În contrast, eu sunt „tipul de organizator“, un excentric care lucrează în linişte şi fără să deranjeze, într‑un colţ al clasei, organizând rafturile. Mă refer la asta în mod literal şi foarte serios.
Prima sarcină oficială pe care am primit‑o în clasele primare a fost „să fac ordine“. Îmi amintesc foarte bine acea zi. Toată lumea se oferea să hrănească animalele de companie sau să ude plantele, dar, când profesoara a întrebat „Cine vrea să fie responsabil cu organizarea şi ordinea în clasă?“, nimeni n‑a ridicat mâna în afară de mine şi am făcut asta cu mare entuziasm. Privind în urmă, genele mele responsabile cu ordinea erau activate încă de la vârsta aceea fragedă. Din capitolele anterioare, ştiţi deja cum îmi petreceam zilele la şcoală reorganizând clasa, dulapurile şi rafturile de cărţi, cu bucurie şi încredere.
Când spun povestea aceasta, oamenii îmi replică adesea: „Ai fost aşa de norocoasă să ştii ce‑ţi place la o vârstă atât de fragedă. Sunt gelos. Eu habar n‑am ce mi‑ar plăcea să fac…“
Dar, de fapt, am înţeles abia recent cât de mult îmi place să organizez. Deşi îmi petrec aproape tot timpul implicată în activitatea de a face ordine fie instruindu‑mi clienţii în casele lor, fie ţinând cursuri, când eram tânără, visul meu era să mă mărit.
Să fac ordine era o parte atât de integrată în viaţa mea de zi cu zi, încât abia când mi‑am început afacerea mi‑am dat seama că poate fi profesia mea. Când oamenii mă întrebau ce‑mi place să fac, ezitam şi, într‑un final, răspundeam în disperare de cauză „Să citesc cărţi“, continuând să mă întreb în tot acel timp ce‑mi place să fac. Uitasem complet că mi se dăduse funcţia de organizator al clasei în şcoala primară. Cincisprezece ani mai târziu, am avut un flashback, în timp ce‑mi dereticam camera. Vedeam cu ochii minţii cum profesoara îmi scria pe tablă numele şi am înţeles cu uimire că fusesem interesată de acest domeniu de când eram mică.
Aminteşte‑ţi zilele de şcoală şi gândeşte‑te ce‑ţi plăcea să faci. Poate erai responsabil cu hrănirea animalelor de companie sau îţi plăcea să desenezi. Indiferent ce era, există posibilitatea să fie legat, într‑un fel, de ceea ce faci acum, ca parte naturală a vieţii tale, chiar dacă nu procedezi în acelaşi fel. În esenţă, lucrurile care ne plac nu se schimbă cu timpul. Să‑ţi faci ordine în casă este un mod grozav să descoperi care sunt acestea.
Una dintre cliente mi‑a fost bună prietenă începând cu colegiul. Deşi la început, după absolvire, a lucrat pentru o companie importantă în domeniul IT, a descoperit ce‑i plăcea cu adevărat să facă cu ocazia ordonării casei. După ce am terminat de pus ordine în casa ei, s‑a uitat la raftul de cărţi, care conţinea atunci numai acele lucrări care o captivau, şi şi‑a dat seama că toate titlurile erau din domeniul asistenţei sociale. Numeroasele cărţi pe care le cumpărase ca să înveţe limba engleză sau ca să‑şi îmbunătăţească abilităţile de secretară când intrase în câmpul muncii nu mai existau, în timp ce lucrările de asistenţă socială, pe care le cumpărase în primii ani de liceu, rămăseseră. Privindu‑le, şi‑a amintit de munca voluntară pe care o făcuse ca bonă, timp de mulţi ani, înainte să se alăture companiei de IT. Deodată, şi‑a dat seama că dorea să contribuie la construirea unei societăţi în care mamele să poată munci fără să fie neliniştite în legătură cu copiii lor. Conştientizându‑şi
pentru prima dată pasiunea, şi‑a petrecut anul care a urmat cursului meu studiind şi pregătindu‑se, apoi şi‑a părăsit slujba şi şi‑a deschis o companie de baby sitting. Acum, are mulţi clienţi care se bazează pe serviciile ei şi se bucură pe deplin de fiecare zi, explorând noi posibilităţi de îmbunătăţire a propriei afaceri.
„Când mi‑am pus casa în ordine, am descoperit ce doream să fac cu adevărat.“ Acestea sunt cuvinte pe care le aud frecvent de la clienţii mei. Pe cei mai mulţi, experienţa de a face ordine îi determină să se implice cu şi mai multă pasiune în munca lor. Unii îşi deschid propriile companii,
alţii îşi schimbă slujbele şi alţii sunt mai interesaţi de profesia lor curentă. Devin, de asemenea, mai pasionaţi de alte lucruri care‑i interesează, precum şi de tot ce priveşte casa lor şi viaţa de familie. Gradul de conştientizare a ceea ce le place creşte în mod natural şi, ca rezultat, viaţa cotidiană devine mai captivantă.
Deşi putem ajunge să ne cunoaştem mai bine stând jos şi analizându‑ne caracteristicile sau ascultând perspectiva altora asupra noastră, cred că a face ordine este modalitatea cea mai bună. La urma urmelor, lucrurile noastre relatează foarte precis istoria deciziilor pe care le‑am luat în viaţă. A face ordine este un mod de inventariere care ne arată ce ne place cu adevărat.”