Bilanț Bookfest 2016

Cărţile autorilor israelieni prezenţi la ediţia din acest an a Bookfest se află în topul celor mai bine vândute titluri ale salonului de carte, conform datelor primite de la editurile partenere.

Durere, cea mai recentă traducere în limba română din opera Zeruyei Shalev, se află în fruntea clasamentului celor mai bine vândute titluri de ficţiune de la Polirom şi pe locul secund în topul general al editurii. Durere, a cărui ediție în limba română a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea din limba ebraică a lui Gheorghe Miletineanu, a fost descris de criticii de la Der Spiegel drept „cel mai bun roman al Zeruyei Shalev!”.

Zeruya Shalev s-a întâlnit cu cititorii români în cea  de a doua zi a Bookfest 2016, aceasta fiind unul dintre cele mai reuşite evenimente organizate de ţara invitată, Israel.

Cel mai bine vândut titlu de ficţiune din oferta Editurii Humanitas Fiction este, de asemenea, o carte semnată de un autor israelian: este vorba despre romanul Iuda, recent apărut în limba română, în traducerea Ioanei Petridean. Roman al devenirii și o sofisticată poveste de iubire, Iuda repune în discuție, din perspectivă etică, politică și istorică, figura trădătorului și conceptul de tradare.

Şi Evreii și cuvintele, cartea semnată de Amos Oz împreună cu fiica sa cea mare, Fania Oz-Salzberger, unul dintre oaspeţii de onoare ai Bookfest 2016, se numără în topul celor mai bine vândute 5 titluri ale Editurii Humanitas Fiction.  Alternând comentariul textelor sacre evreiești cu analiza fină și plină de umor a istoriei acestui popor aflat într-o eternă chestionare a propriei identități, a naturii legăturii omului cu Dumnezeu și a relației dintre oameni, volumul Evreii și cuvintele (traduecere de Ioana Petridean) aduce la lumină, cu farmec și elocință, povești uitate din Marea Istorie. Fania Oz-Salzberger a participat la Bookfest la nu mai puţin de trei evenimente.

Sigura traducere din opera lui Meir Shalev, Roman rusesc, o carte care se află în topul celor mai bine vândute 5 cărţi israeliene ale tuturor timpurilor, s-a bucurat de reacţii entuziaste din partea cititorilor şi la Bookfest. Meir Shalev, considerat unul dintre cei mai apreciați prozatori israelieni ai momentului și un reputat jurnalist în spațiul jurnalismului israelian contemporan, s-a întâlnit cu cititorii prezenţi la Bookfest, vineri, 3 iunie, într-un dialog care a pornit de la Roman rusesc, a cărui ediţie în limba română a apărut în traducerea din limba ebraică a lui Gheorghe Miletineanu.

bestseller_israel_bookfest

În topul celor mai bine vândute romane poliţiste ale Editurii Trei se află şi romanul semnat de Dror Mishani, Dispariţia, un roman poliţist israelian de excepţie, nominalizat la CWA International Dagger Award, 2013. Povestit din perspective diferite, romanul lui Dror Mishani abundă în răsturnări de situaţii şi, totodată, pune sub semnul întrebării noţiunile legate de inocenţă şi vină, precum şi natura incertă a adevărului. Ediţia în limba română a romanului Dispariţia este semnată de Luminiţa Gavrilă.

Alături de Dispariția, cele mai vândute cărţi din colecţiile de literatură ale Grupului Editorial Trei au fost: Carieră malefică de Robert Gaibraith (Colecţia Fiction Connection, Editura Trei), Cartea clanului din Baltimore de Joel Dicker (Colecţia Fiction Connection, Editura Trei), Banda celor şase ciori de Leigh Bardugo (Colecţia Young Fiction Connection, Editura Trei), Convinge-mă de Lee Child (Colecţia Fiction Connection, Editura Trei) şi Povestea noului nume de Elena Ferrante (Colecţia Literary Fiction, Editura Pandora M).

Dintre titlurile publicate în colecţiile de psihologie, foarte apreciate de cititori au fost: Află adevărul de Philip Houston, Michael Floyd, Don Tennant, Susan Carnicero (Colecţia Psihologie practică), Arta de a iubi de Erich Fromm (Colecţia Psihologia pentru toţi), Psihologia sinelui de Heinz Kohut (Colecţia Psihologie-psihoterapie), Mamă, sunt tachinat! de Michael Thompson, Lawrence J. Cohen, Catherine O’Neill Grace (Colecţia Psihologie practică pentru părinţi) şi Burn out de Jorg Fengler (Colecţia Psihologie practică).

Cei mai mici dintre cititorii Grupului Editoial Trei au preferat: Mog, pisica uitucă de Judith Kerr (Colecţia PanDA, Editura Pandora M), Profesorul Astro Cat şi Frontierele Universului de Dr. Dominic Walliman şi Ben Newman (În afara colecţiilor, Editura Pandora M), Filosofia pentru copii de David A. White (În afara colecţiilor, Editura Pandora M), Cine a fost Galileo? de Patricia Brennan Demuth (Colecţia cine a fost…, Editura Pandora M), Fred, prietenul imaginar de Eoin Colfer (Colecţia Panda, Editura Pandora M).

Cele mai căutate titluri ale editurii Lifestyle Publishing au fost: Ghidul plantelor complet al plantelor medicinale şi al bolilor pe care le vindecă de David Hoffmann (Colecţia Citeşte sănătos), Factorul microbian de dr. Hiromi Shinya (Colecţia Citeşte sănătos), Supergenele de Dr. Deepak Chopra şi dr. Rudolph E. Tanzi (Colecţia Trebuie să ştii), Războaiele Psi de Marie D. Jones şi Larry Flaxman (Colecţia Trebuie să ştii) şi Anatomia Yoga de Leslie Kaminoff (În afara colecţiilor).

Back to top