Cărți îndrăgite de milioane de cititori din lumea întreagă, transformate în ecranizari memorabile de către nume cunoscute ale cinematografiei mondiale.
Lolita de Vladimir Nabokov (traducere de Horia-Florian Popescu): o poveste stranie, respinsă initial de editorii de peste Ocean, fiind publicată în Statele Unite abia după apariția cărtii în Franța. Construită pe schema mitologică a povestirilor cu fauni și nimfe, romanul este, înainte de toate, un poem de dragoste închinat limbii engleze și posibilităților sale expresive.
Romanul a beneficiat de doua ecranizări îndelung discutate: cea a lui Stanley Kubrick din 1962, cu James Mason, Sue Lyon si Shelley Winters în rolurile principale și, respectiv, cea a lui Adrian Lyne din 1998, avându-i ca protagoniști pe Jeremy Irons, Dominique Swain și Melanie Griffith.
Fata cu cercel de perlă de Tracy Chevalier (traducere de Horia Florian-Popescu; postfața de Mircea Mihaieș) – o fascinantă poveste de dragoste, brodată pe misterul ce înconjoară celebrul tablou al lui Johannes Vermeer, „Fata cu cercel de perlă”. Misteriosul tablou, și nu mai puțin misteriosul autor, capătă viată pe calea ficțiunii, prin inventarea unei povești de dragoste între pictor și tânara lui servitoare.
Cartea a fost ecranizată în 2003, în regia lui Peter Webber, cu Scarlett Johansson și Colin Firth în rolurile principale – un film cu trei nominalizări la Premiile Oscar din 2004 și câștigător a nu mai puțin de 12 premii la festivalurile internaționale.
Pădurea norvegiană de Haruki Murakami (traducere de Angela Hondru) – o carte tulburătoare, o poveste emoționantă, cu accente de umor negru, o adevarată piesă de colecție pentru iubitorii de literatură. Romanul are ca leitmotiv melodia „Norwegian Wood” a formației Beatles, care îl însoțește pe personajul principal, Toru Watanabe, pe tot parcursul rememorării unor evenimente dureroase petrecute cu optsprezece ani în urmă. Un roman despre dragoste și mai ales moarte, în care mulți dintre eroii lui Murakami își găsesc salvarea.
Cartea a fost ecranizată în 2010. Tran Anh Hung (Cyclo, The Scent of Green Papaya) este regizorul filmului. Ken’ichi Matsuyama, cunoscut pentru rolul lui L din filmele Death Note, va juca rolul lui Toru Watanabe, personajul central al filmului, iar Rinko Kikuchi (Babel) va interpreta rolul lui Naoko, iubita cu probleme emoționale a lui Watanabe.
Sfârșitul unei iubiri de Graham Greene (traducere și note de Doina Ceraceanu) – „Unul dintre cele mai sincere și mai emoționante romane ale secolului nostru.” (William Faulkner). Amestecând adulterul cu încercarea de a descoperi dimensiunea religioasă a ființei umane, romanul Sfârșitul unei iubiri a provocat un imens scandal în momentul apariției. În Londra anilor celui de-al doilea război mondial, se consumă o incendiară poveste de dragoste dintre romancierul Maurice Bendrix și Sarah, soția celui mai bun prieten al său. Intr-o zi, pe neașteptate și fără nici o explicație, Sarah a pus capăt relației. După doi ani, în urma unei întâlniri întâmplătoare, reaprinde dragostea și gelozia lui Bendrix, care angajează un detectiv particular pentru a o urmări pe Sarah și a afla adevărul. Treptat însă, iubirea lui se transformă într-o adevarată obsesie.
Romanul a cunoscut două ecranizări, cea mai cunoscută fiind cea din 1999, în regia lui Neil Jordan, cu Ralph Fiennes, Stephen Rea și Julianne Moore în rolurile principale.
O iubeam de Anna Gavalda (traducere de Constanța Ciocârlie; postfață de Livius Ciocarlie) – o poveste de dragoste dureroasă, de o subtilitate aproape magică.
Romanul îi are drept protagoniști pe o tânără femeie, recent părăsită de soț, și pe socrul ei, care, pentru a o face să treacă peste durerea momentului, o duce la casa lui de vacanță. Într-o lungă conversație nocturnă, barbatul îi mărturisește marea sa dragoste secretă pentru o altă femeie, la care renunțase pentru a ramâne alături de familie, fără a se împăca însă niciodată cu gândul.
Romanul Annei Gavalda a fost ecranizat în 2009, în regia lui Zabou Breitman, avându-i in rolurile principale pe Daniel Auteuil, Marie-Josee Croze și Florence Loiret.