Mencinicopschi: Scapă cine stie!

Gheorghe Mencinicopschi
Gheorghe Mencinicopschi

Editura Litera a lansat joi seară, la libraria Dalles, Alimente pentru o viață sănătoasă în prezența autorilor Gheorghe Mencinicopschi (specialist în alimentație și nutriție umană) și Puia Negulescu (specialist în nutriție comparativă).

Volumul de față familiarizează publicul cu  acele alimente-medicament care ar trebui incluse într-o alimentație echilibrată și diversificată. Este o mică enciclopedie despre alimentație, la care s-a lucrat vreme de 3 ani. Autorii susțin că hrana nu trebuie să-și piardă cele trei drepturi fundamentale: de a preveni, de a trata și de a vindeca. Omul de azi a pierdut instinctul de a se hrăni sănătos, având tendința de a se orienta către produse artificiale și mai comod de preparat; acest fapt va duce inevitabil la creșterea unor generații bolnave.


Scapă cine știe!

“Suntem ceea ce mâncăm, dar mai ales ceea ce nu mâncăm”, afirmă Gheorghe Mencinicopschi, aducând în discuție paradoxul francez. Francezii sunt mari consumatori de grăsime, untul fiind un aliment des întâlnit pe mesele lor, dar sunt totusi niște maestri în nutriție, datorită unei alimentații extrem de echilibrate.
Se menționează rolul important în alimentație al susanului ca valoare energetică, al muștarului ca aport antioxidant datorită glutatinolului din conținut, sau al usturoiului ca apărător al organismului și ca medicament.

În Alimente pentru o viață sănătoasă, Gheorghe Mencinicopschi accentuează pericolul aditivilor alimentari prezenți în produsele pe care le consumăm zi de zi. Amintește de dioxină, toxine, atomi de carbon și trage un semnal de alarmă împotriva concepției de tipul medicamente vs. alimente, în sensul că o alimentație corectă poate înlocui invariabil rostul medicamentelor. Așadar, este foarte important să renunțăm la mâncarea procesată și să ne orientăm către alimetația cât mai naturală, mai aproape de natură.

Back to top