Filip Florian va participa la prestigiosul festival international de literatura de la Edinburgh, in perioada 14-30 august, acolo unde isi va prezenta romanul sau de debut, Degete mici, aparut la editura Polirom si ajuns la a treia editie.
Pe 19 august, la ora 13.30, in sala Scotish Power a Teatrului din Edinburgh, Filip Florian va participa la o lectura publica din primul sau roman aparut in limba engleza, Degete mici/Little Fingers, publicat de Houghton Mifflin Harcourt in 2009. Tot atunci Filip Florian va participa la o masa rotunda alaturi de autorul Stephen Vizinczey, avind ca tema Scriitorii secolului XX in Europa Centrala si insemnatatea operei lor in contextul actual.
Festivalul international de literatura de la Edinburgh a inceput in anul 1983, fiind considerat cel mai important eveniment al capitalei Scotiei.
Dupa publicarea primei editii, in anul 2005, romanul Degete mici a primit Premiul pentru „Cel mai bun debut” acordat de România literara si Fundatia Anonimul (2005) si Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru „Cel mai bun debut in proza” (acordat in 2006). De asemenea, autorului i-a fost acordat Premiul de excelenta pentru debut in literatura al U.N.P.R. Degete mici reprezinta debutul literar al autorului si a aparut pina acum in trei editii, toate la Editura Polirom, prima in colectia „Ego. Proza”, iar ultimele doua editii in colectia „Fiction Ltd.”
Versiunea in limba engleza a romanului, Little fingers, a aparut in 2009 la prestigioasa editura americana Houghton Mifflin Harcourt, in traducerea lui Alistair Ian Blyth.
In anul 2008, romanul Degete mici a fost publicat de Suhrkamp, una dintre cele mai importante edituri germane, in traducerea lui Georg Aescht, cu titlul Kleine Finger. Degete mici a mai fost tradus in slovena, slovaca, maghiara, poloneza si italiana si va mai aparea in spaniola.
„Lipsesc niste degete – degete proaspat taiate dintr-o infioratoare groapa comuna proaspat descoperita intr-un sat din România. Marunti functionari, magistrati, calugari si arheologi incearca sa dateze mormintul si sa dezlege misterul degetelor lipsa. Un arheolog sta pe veranda bind ceai de sovirv si brandy si ascultind povestile gazdei sale. Exista dovezi concrete, dar se si ghiceste – in carti si in cafea. Timpul trece in straturi – foi mari de memorii colective si individuale. Filip Florian locuieste in Bucuresti. in acest prim roman al sau, publicat in 2005, scriitura sa aminteste de Poe si Dostoievski – intram in mintea unei femei si nu sintem siguri unde incepe si unde se termina realitatea. Textul suna delicios de strain, chiar si in traducere.” (Los Angeles Times)
Impreuna cu fratele sau, Matei Florian, tot in colectia „Ego. Proza” de la Polirom, Filip Florian a publicat, in trei editii, romanul Baiuteii (2006; 2007; 2010). Volumul a aparut in polona, urmind sa fie publicat si de Acantilado (Spania) si Plural Plus (Bulgaria).
Zilele regelui (2008) a fost recompensat cu premiul Manuscriptum acordat de Muzeul Literaturii Române si a fost declarat „Cartea anului 2008” la Colocviul romanului românesc contemporan. Autorul a semnat pentru Zilele regelui un contract de traducere tot cu Editura Houghton Mifflin Harcourt (English World Rights), publicarea in Statele Unite fiind preconizata pentru primavara lui 2011. Zilele regelui a aparut in 2009 in limba maghiara, la Editura Magvető, in traducerea lui Karácsonyi Zsolt, cu titlul A király napjai, si va fi tiparit in acest an de editura Plural Plus, in limba bulgara.
Florin Florian (n. 1968, Bucuresti) este unul dintre cei mai importanti scriitori din noua generatie. In perioada 1990-1992, a fost reporter special la Cuvântul; intre 1992 si 1995, redactor la biroul din Bucuresti al postului de radio Europa libera intre 1995 si 1999, corespondent al Deutsche Welle la Bucuresti.