In curand, la Editura Humanitas va aparea volumul „Pelerinii” de Elizabeth Gilbert, in traducerea lui Vlad Petcu. Elizabeth Gilbert este cunoscuta cititorilor, mai ales datorita bestsellerului „Mananca, roaga-te, iubeste” (2008, Humanitas).
Cowboy, stripperi, magicieni, hamali, soferi de autobuz, patroni de bar perversi, neveste perfecte – Elizabeth Gilbert recreeaza o lume diversa, cruda si adevarata. „Pelerinii“ din povestirile ei cauta adevarul despre ei insisi: in Minnesota, Wyoming, Texas, New York, pe malul oceanului sau in orasele anonime. Iar cautarea ii imbogateste si-i deschide spre cei din jur. Viata in miscare, surprinsa fara menajamente, dar cu o mare compasiune, tandrete si dragoste de oameni.
„Gilbert e dornica sa vada cum cat mai multe dintre personajele ei ajung sa se mantuie – in cel mai creativ fel cu putinta… Ea reuseste performanta demna de invidiat de a spune povestile personajelor ei cu propriile lor cuvinte, in propriii lor termeni, fara emfaza sau dispret.“ The New York Times Book Review.
ELIZABETH GILBERT (n. 1969) locuieste in prezent, alternativ, la Philadelphia si in Brazilia. A devenit celebra odata cu publicarea volumului autobiografic „Mananca, roaga-te, iubeste” (2006), bestseller international (ecranizat in 2010, cu Julia Roberts si Javier Bardem in rolurile principale) care a aparut in traducere romaneasca la Humanitas in 2008 si a ajuns la vanzari record de 30 000 de exemplare in mai putin de un an. Volumul de povestiri „Pelerinii” (1997; Premiul Pushcart si nominalizare pentru Pen/Hemingway Award in 1998) reprezinta debutul ei literar. Au urmat romanul „Stern Men” (2000; in curs de aparitie la Editura Humanitas), volumul non-fiction „Ultimul barbat american” (2002; Humanitas, 2009), finalist in competitia pentru doua premii importante – National Book Award si National Book Critics Award, si „Committed” (2010; in curs de aparitie la Editura Humanitas). Elizabeth Gilbert este colaboratoare a editiei americane a revistei GQ, articolele ei primind doua nominalizari pentru National Magazine Award. Un articol din 1997 semnat de ea, „The Muse of the Coyote Ugly Saloon“, in care scrie despre experienta sa ca angajata a unui bar, a fost punctul de pornire pentru filmul „Coyote Ugly”. In 2008, Time Magazine a inclus-o in topul celor mai influenti 100 de oameni din lume.