La standul editurii Polirom a avut loc duminică, lansarea celui de-al patrulea volum Istoria cinematografiei în capodopere.
Printre invitaţi s-au numărat Cristian Tudor Popescu şi Irina Nistor.
Tudor Caranfil, cel care a pus bazele cinematografiei româneşti, dupa ce s-a lansat cu emisiunea Tv, Vârstele peliculei, acum lansează cartea al cărei cuprins începe cu: Aceasta-i liberartea şi se încheie cu Pe aripile vântului. Tudor Caranfil în cartea sa, alege un anume aspect al filmului şi îl aşează în anumite unghiuri.
Cristian Tudor Popescu: “Nu mai este nevoie de cinema, ca să citim cartea lui Tudor Caranfil”
Irina Nistor: ” Tudor Caranfil este un jurnalist de investigație cinematografică.”
Seria va continua cu volumul al cincilea, intitulat Cetăţeanul Kane.
Tudor Caranfil (n. 1931, Galați) este un critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film român. A urmat Colegiul V. Alecsandri din Galați și ultimul an plus bacalaureatul la Liceul Mihai Viteazu din București. A terminat Facultatea de Filosofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informația Bucureștiului. Din anii ’60 s-a dedicat criticii cinematografice. Începând cu 1962 inițiază „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii Române.
Este invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și este membru în juriul FIPRESCI. A participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.
Este tatăl regizorului de film Nae Caranfil.