Cvadruplă lansare de carte

Cvadruplă lansare de carte

Centrul Cultural Calderon a găzduit, vineri, un eveniment cultural deosebit: lansările antologiei de povestiri SF Venus şi ale romanelor Călătorie în Capricia, de Mircea Opriţă, Insula pescăruşilor, de Mircea Liviu Goga şi Chestionar pentru doamne care au fost secretarele unor bărbaţi foarte cumsecade, de Liviu Radu. Înainte de a vă povesti cum a decurs evenimentul, să vă lămurim despre ce-i vorba.

Societatea Română de Science Fiction şi Fantasy a organizat anual, de la înfiinţarea sa în urmă cu aproape trei ani, publicarea unor volume colective de proză scurtă, ce aveau o temă comună. Tema de anul acesta a fost Eros şi literatura SF. Volumul – cu titlul Venus – a fost publicat în colaborare cu Eagle Publishing House, iar antologator a fost Antuza Genescu. Cea de-a treia antologie SRSFF conţine texte ale unor autori consacraţi din domeniu: C. M. Teodorescu, George Lazăr, Silviu Genescu, Liviu Radu, Antuza Genescu, Ştefana Czeller, Ioana Vişan, Ştefan Ghidoveanu.

În acelaşi timp, Eagle Publishing House, în colaborare cu SRSFF şi  elefant.ro a organizat un concurs, intitulat Seniorii imaginaţiei, un concurs la care puteau să participe romane cu o temă dată – istoria contrafactuală. Organizatorii au făcut o selecţie a textelor primite şi au decis (de acord cu autorii) să publice trei dintre romane, pentru ca acei cititori care doresc să participe la votul de popularitate să le poată achiziţiona (pe hârtie sau în format electronic) prin intermediul elefant.ro. În format electronic poate fi cumpărat şi al patrulea roman participant la concurs, care n-a fost însă tipărit.

Cenaclul ProspectArt – cenaclul SRSFF – a organizat la Centrul cultural Calderon (care găzduieşte cu ospitalitate lucrările cenaclului) lansarea volumelor despre care am pomenit anterior. Au fost invitaţi cei care au contribuit la apariţia volumelor – editori, autori, prefaţatori – dar şi scriitori şi critici literari de renume, cărora li s-a solicitat să-şi expună părerea despre cărţile respective: Horia Gârbea, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, Radu Voinescu, scriitor şi critic literar de renume, Gelu Negrea, scriitor, critic literar bine cunoscut, responsabil de redacţie al revistei Luceafărul de dimineaţă.

După ce autorii prezenţi în antologie şi cei ai romanelor  lansate şi-au exprimat opiniile – Mircea Opriţă şi George Lazăr participând la discuţii prin legături video şi audio de la distanţă – a fost dat cuvântul oaspeţilor. Cel care a  spart gheaţa a fost Gelu Negrea, care a făcut o analiză amănunţită şi pertinentă a antologiei Venus, subliniind originalitatea unor texte, atrăgând atenţia asupra calităţilor literare ale tuturor povestirilor din volum.

Apoi, Horia Gârbea şi-a prezentat opiniile în legătură cu volumele prezentate. După părerea sa, antologia Venus demonstrează – ca şi celelalte antologii editate de SRSFF – că autorii de literatură SF din România nu sunt cu nimic mai prejos (din punct de vedere literar) decât autorii de mainstream. După aceea, domnul Gârbea a vorbit despre romanul Călătorie în Capricia, de Mircea Opriţă. Acest roman – care prezintă ultima călătorie a lui Gulliver – reprezintă, de fapt, o critică sarcastică a realităţilor din România contemporană. Cu umor şi cu talent, Mircea Opriţă ne oferă  o carte care se citeşte cu plăcere, o carte captivantă ce nu poate fi lăsată din mână. În continuare, Horia Gârbea a vorbit despre romanul Insula pescăruşilor, de Mircea Liviu Goga,  un roman care combină în mod ingenios teorii ştiinţifice cu teme literare. În încheiere, criticul literar a vorbit despre romanul lui Liviu Radu – un roman care prezintă o viziune ucronică, în care în Germania de după Primul Război Mondial a învins comunismul, iar Hitler a fost – iniţial – un mic activist de provincie, care-l admira pe Stalin.

Horia Gârbea a menţionat calitatea literară a celor trei volume, exprimându-şi opinia că acestea pot câştiga premii ale asociaţiilor literare pentru roman (în general, nu doar pentru literatură SF), în ciuda faptului că în anul 2011 au fost publicate multe producții literare de succes.

Radu Voinescu şi-a dedicat expunerea prezentării romanului lui Mircea Liviu Goga, atrăgând atenţia asupra celor două surse literare ale acestuia (Craii de curtea veche, cele trei personaje ale lui Goga purtând numele personajelor lui Mateiu Caragiale, şi Pescăruşul Jonathan Livingstone, de Richard Bach), dar şi asupra modului în care autorul foloseşte teorii matematice menite să dea credibilitate romanului său.

În încheiere, Gelu Negrea a prezentat romanul lui Liviu Radu, Chestionar pentru doamne care au fost secretarele unor bărbaţi foarte cumsecade – bărbaţii cumsecade fiind Hitler, Hess şi Mengele. Este vorba, după cum a atras atenţia domnul Negrea, de o meditaţie despre istorie şi rolul oamenilor în istorie, o meditaţie în care contează mai puţin partea ucronică – originală şi interesantă, inclusiv cu o componentă românească – şi mai mult aspectul uman.

În ansamblu, cei trei reprezentanţi ai criticii literare au subliniat două aspecte ale romanelor: calitate literară remarcabilă şi mod atractiv de prezentare, fiind menite să captiveze cititorii.

Imagine din culturalsflearnings.blogspot.com
Back to top