Alain de Botton este unul dintre scriitorii pe val, deși cărțile sale nu sunt destinate consumului mass market, prin urmare nici prea ușor digerabile de majoritatea cititorilor. El scrie despre stilul contemporan de viață, despre preocupările, temerile și grijile omului modern, despre frumusețe și bunătate așa cum sunt ele văzute azi. Nu poate fi inclus în vreo categorie, la prima vedere scrie nonficțiune, dar unele dintre cărțile sale pot fi puse lejer și pe raftul de filozofie, ori pe cel de transformare personală (How Proust can change your life a avut un succes fulminant). Nu te-ai aștepta ca un analist atât de fin și un estet al contemporaneității să fie un fel de cameleon literar.
Mie mi-au plăcut Eseurile de îndrăgostit, am privit altfel lumea din jur după ce am citit Arhitectura fericirii și mi-am alinat momentele triste savurând Despre farmecul lucrurilor plictisitoare. Am descoperit că Alain de Botton nu este doar un scriitor talentat, ci și un activist social foarte implicat în viața cetății. În 2008 el a înființat la Londra School of Life/Școala Vieții, un loc unde oamenii pot învăța „să trăiască bine și cu înțelepciune“.
A susținut două conferințe TED, prima despre fața mai blândă a succesului, despre cum ne trăim succesele și eșecurile și despre cum ar trebui să găsim plăcere și bucurie în munca de fiecare zi. O lecție dedicată tuturor celor care se duc la serviciu în silă, muncesc cu dispreț și se vaită că nu au viața pe care o merită. Cea de-a doua sa prelegere este despre ateismul modern, pe care el îl numește Atheism 2.0. Sunt atei cei care spun că nu cred în Dumnezeu, dar se pierd în reverii în vreo catedrală veche și lăcrimează la colindele de Crăciun? Poate că da, poate că nu. Dar ei sunt cei care au căutat, au cercetat, au vrut să afle, să fie siguri de existența sau non-existența lui Dumnezeu. Și astfel au înlocuit scriptura cu cultura – sună amuzant, dar toate eforturile învățaților din trecut au constituit fundația sistemului educațional din ultimul secol. Opriți-vă 20 de minute din ce faceți și ascultați-l! Dacă veți fi de acord cu ideile sale, îi găsiți cărțile aici.