Iubiri de altădată este cea mai nouă colecție a editurii ALLFA, debutând cu patru titluri: O mică glumă, de Anton Pavlovici Cehov; Dom Casmurro, de Joachim Maria Machado de Assis; Soţii de artişti, de Alphonse Daudet şi Iubire şi gimnastică, de Edmondo de Amicis. Multe dintre titlurile acestei colecţii sunt traduse pentru prima oară în limba română.
Iubiri de altădată sunt poveşti de iubire care au depăşit toate obstacolele, inclusiv pe cel al timpului, poveşti a căror frumuseţe rămâne întreagă după decenii sau chiar secole. Poveşti în care mesajele nu ajung la destinatar instantaneu, dar se bucură de acea căldură umană după care tânjim cu toţii uneori. Poveşti cu protagonişti pe care ne-am dori oricând să-i vedem în carne şi oase.
Povestirile lui Cehov au rămas şi vor rămâne în istoria literaturii graţie geniului cu care scriitorul rus impune personaje şi istorii memorabile. Ironic şi călduros, nestăpânit şi discret în acelaşi timp, autorul creează cu uşurinţă tablouri mişcătoare, menite să rămână vii în memoria cititorului. În volumul O mică glumă suntem invitaţi să descoperim dacă un „Te iubesc!” şoptit poate fi ţinut minte o viaţă întreagă, cum arată dragostea când el locuieşte în Moscova iar ea în Sankt Petersburg, cât de rău se poate îndrăgosti un burghez fără calităţi de profesoara care îl învaţă franceză şi, bineînţeles, ce rol joacă laitmotivul poveştilor de dragoste eşuate – bănuiala – în relaţia dintre viaţă şi moarte. Cele opt iubiri povestite de Cehov au stârnit şi vor stârni întotdeauna o serie vastă de ecouri în inima celui care le citeşte.
Prea puţin cunoscut în Europa, Machado de Assis este un pionier al literaturii braziliene care ocupă şi astăzi un loc de cinste în listele şi topurile alcătuite de critici şi de cititori deopotrivă. Fin psiholog şi maestru al povestirii atent dozate în pagină, autorul ne poartă cu o uşurinţă cuceritoare prin viaţa unui personaj pentru care fericirea pare să fi fost doar un lucru prea greu de suportat. Dom Casmurro, această capodoperă a literaturii de dragoste este cronica unei iubiri care depăşeşte graniţele vieţii, dar se răneşte în cel mai comun ghimpe – al geloziei. Treptat, Betinho, personajul central, se transformă în Dom Casmurro („Ursuzul”) construindu-şi cu meticulozitate destinul tragic al unui om ce pare urmărit de vocaţia nefericirii.
Odă sarcastică închinată iubirii, Soţii de artişti este o colecţie de tablouri ale unor căsnicii în care dragostea îmbracă cele mai diverse chipuri şi se îndreaptă spre destine diferite şi adesea imprevizibile. Cum arată iubirea într-o familie boemă? De ce se stinge dragostea unor artişti lirici care alcătuiesc un cuplu pe scenă? Cât de greu îi este unui sculptor să dăltuiască gelozia consoartei? La astfel de întrebări Daudet răspunde cu exemple împletite sublim din tragic şi comic, fermecându-şi cititorii prin uşurinţa cu care stăpâneşte viaţa personajelor admirabile.
Scriitorul italian Edmondo de Amicis nu şi-a lăsat deoparte vocaţia de pedagog în niciunul dintre romanele scrise, nici măcar atunci când tema centrală a fost iubirea. Cu tact şi răbdare, Iubire şi gimnastică ne poartă discret printr-o lecţie despre tenacitate şi devotament predată de un maestru al naraţiunii simple şi mişcătoare. Don Celzani, un secretar trecut de „prima tinereţe”, se îndrăgosteşte de o tânără profesoară de gimnastică. Deşi este un om iubit de toată lumea şi are o educaţia monahală care îi influenţează fiecare gest, pare complet incapabil s-o cucerească pe domnişoara Pedani. Iar când bârfele şi invidia îl urcă în caruselul greu de oprit al criticii celor din jur misiunea lui tinde să devină imposibilă. Şi totuşi, Iubire şi gimnastică nu este povestea unui eşec.