Autoarea bestsellerului „Istoria romantata a unui safari” revine cu un nou roman: „Demonii vantului”

• „Demonii vantului” – un bazar al gemelor rare, cateva episoade de dragoste si un alt episod, magic, al bijuteriilor care ar putea salva lumea, totul amalgamat intr-o scriitura tactila, vizuala si olfactiva, cu iz de poem oriental
• „Demonii vantului” a aparut la Editura Polirom, in colectia „Ego. Proza” si costa 26,95 lei
In Dubai, la sfirsitul deceniului unu din mileniul al treilea, Burj Khalifa, cel mai inalt si mai luxos turn din lume, tocmai a fost inaugurat. Recesiunea mondiala se simte ca un vint rece sub usa, dar asta nu tulbura opulenta spectacolului: zece mii de artificii se urca pana sub talpile lui Allah.
In plin carnaval, „jurnalul arab” al unui bancher incepe sa spuna o poveste surprinzatoare a Bucurestiului de acum un veac. Brusc, ne aducem aminte ca, pana in 1923, cand a fost dezvelit mormantul lui Tutankhamon, Romania avea cel mai mare tezaur de aur si nestemate din lume. In Orient sau aiurea, povestea comorilor si a pietrelor pretioase are acelasi final: bogatiile se intorc la nisipul sub care statusera ingropate.
Declaratia autoarei: „Istoria romantata a unui safari” si „Demonii vantului” alcatuiesc un dublet oriental, in fapt – un pretext exotic pentru ca eu sa ajung la teme sensibile, care m-au obsedat: fuga, destramarea ideii de sine, intr-o civilizatie a excesului, singuratatea si finalul dezastruos al acestor nefericiri: nu ramanem niciodata fideli promisiunilor noastre. Altfel spus, am scris doua carti ale initierilor esuate.”
„Dupa «Istoria romantata a unui safari» – o frumoasa poveste de dragoste maghrebiana, dar mai ales o istorie a ipostazelor oriental-occidentale ale feminitatii -, Daniela Zeca scrie in «Demonii vantului» un uimitor roman despre neintrerupta legatura subterana a lumii europene cu cea orientala sub semnul gemelor, al pietrelor pretioase, depozite energetice ale iubirii si urii, ale istoriei mari si istoriilor personale, ale destinului si esecului. Saiyed, «stapanul pietrelor», Bijutierul din Dubai, nu e doar personajul central al acestei reintilniri alchimice, in destinul caruia se implinesc profetiile unui misterios astrolab antic si blestemele comorilor valahe, ci si victima ei, un artist cu «suflet de fluture» si insusiri de clarvazator.” (Simona Sora)
„Daniela Zeca este un maestru in arta imaginilor care rastoarna sensibilitatea, o tin la panda, o obliga sa se predea. Este in proza ei o mobilizare solara a senzorialitatii, care intriga simturile amortite si le ademeneste spre o lume despre care odinioara se credea ca este exotica, dar despre care noi stim ca apartine singurei forme de absolut accesibila omului: vis in trezie, trezvie in vis, fericirea ca nazuinta a sufletului spre o realitate coplesitoare. Toate acestea sunt resuscitate de vitalitatea senzoriala a metaforelor Danielei Zeca cu o forta uimitoare. Proza ei reuseste sa ne atraga in surprizele acestor nelinisti ale sufletului in acelasi fel in care erau atrasi spre caravanseraiul providential calatorii rataciti in desert din «O mie si una de nopti» — intr-un regim regal, de eternitate.” (Horia-Roman Patapievici)
Daniela Zeca Buzura este absolventa a Facultatii de Litere din Bucuresti, a Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si a unui masterat in Stiintele comunicarii. Din anul 2001 este doctor in filologie al Universitatii din Bucuresti si lector la catedra de presa a Facultatii de Stiintele Comunicarii din cadrul aceleiasi Universitati.
A realizat numeroase emisiuni de radio si a publicat articole si recenzii in revistele: Amfiteatru, Ramuri, Romania literara, Dilemateca, Luceafarul, Convorbiri literare, Studii culturale. In calitate de realizator al Televiziunii Romine a semnat peste 200 de emisiuni de autor precum: „Cafeneaua artelor”, „Libraria pe roti”, „Ceva de citit”. Intre titlurile mentionate, seria tematica „Fata in fata cu autorul”, realizata neintrerupt din octombrie 1997 si pana in aprilie 1999 – reprezinta o veritabila antologie a literaturii romane contemporane in 100 de editii – distinsa de Uniunea Scriitorilor din Romania cu Premiul Special pentru reflectarea in programe de televiziune a vietii literare romanesti. Pentru acelasi ciclu de emisiuni, autoarei i-a fost decernat Premiul National de Televiziune pe anul 1997, acordat de Uniunea Scriitorilor si Fundatia “Scrisul Romanesc” (distinctie acordata, la acea data, moderatorilor Octavian Paler si Nicolae Manolescu). La sfarsitul anului 2006 a primit distinctia „Personalitatea europeana a anului pentru Romania” – sectiunea televiziune, acordata de Fundatia Eurolink si Comisia Europeana. Din martie 2003 a fost redactor-sef al Redactiei Literatura Arte, din august 2009 face parte din Consiliul de Conducere al Institutului Cultural Roman, iar in prezent este directorul Canalului TVR Cultural.
A mai publicat volumele: Orfeea (Ed. Viitorul Romanesc – poezie, 1994), Ingeri pe carosabil (Ed. Coresi – proza, 2000), Melonul domnului comisar (Ed. Curtea Veche – critica literara, 2005), Jurnalismul de televiziune (Ed. Polirom – 2005) si Totul la vedere. Televiziunea dupa Big Brother (Ed. Polirom – 2007), Veridic. Virtual. Ludic Efectul de real al televiziunii (Ed. Polirom – 2009) – Premiul APTR (2009), Istoria romantata a unui safari (Ed. Polirom – 2009) – Premiul Revistei Convorbiri literare (2009).

Back to top