O marturie cutremuratoare: Eu, fiul lor. Dosar de securitate de Dorin Tudoran, la editura Polirom

Dorin Tudoran a primit Premiul Uniunii Scriitorilor (1973, 1977, 1998), Marele Premiu al Asociatiei Scriitorilor Profesionisti – ASPRO (1998), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1998), Premiul revistei Cuvantul – „Superlativele anului” (1998).

De asemenea, i s-au decernat Premiul Special al Uniunii Scriitorilor (1992) si Premiul ALA (2001).

In anul 2010, a fost distins cu Premiul National de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia.

Saptamana aceasta va aparea la editura Polirom, in colectia „Document”, Eu, fiul lor. Dosar de securitate, o carte despre Dorin Tudoran scrisa insa de altii. Asa cum declara scriitorul, nu el a scris aceasta carte, ci ea l-a scris pe Dorin Tudoran.

Volumul reprezinta o selectie din documentele de urmarire informativa a lui Dorin Tudoran din perioada 1976-1986. Desi, oficial, lui Dorin Tudoran i s-a deschis dosar de urmarire informativa in 1982, cele 9.852 de file recuperate din dosarul sau de Securitate indica faptul ca era urmarit informativ inca din anul 1976, cand apare si prima transcriere a unei convorbiri telefonice.

Iata declaratia autorului:
Aparitia unei carti nu poate fi decat un prilej de bucurie pentru autorul ei. Cum nu eu am scris aceasta carte, ci ea m-a scris pe mine, ma intreb cat de mult se vor bucura de aparitia acestui volum multiplii lui autori, fosti de toate felurile: inalti ofiteri de Securitate si Militie, inalti demnitari de Stat si de Partid, turnatori frenetici, surse surescitate, rezidenti ai Securitatii in presa si cultura si, sa nu uit, armata cu mult mai mare decat vom dori sa recunoastem vreodata a celor numiti „persoane de sprijin”.

Daca exista o raza de lumina in acest morman de mizerie ea este data de semnele ca pana si atunci au existat prietenie, onoare, ba chiar si solidaritate.

Documente de felul acesta ii pot face pe cei mai tineri sa nu asculte la vorbele celor mai batrani („Tine minte/cinci cuvinte/e mai rau ca inainte”) si pe noi toti sa intelegem ca, daca va fi intr-o zi la fel ca inainte, totul ni se datoreaza. La urma urmelor, suntem ce sunt optiunile, alegerile noastre. N-ar fi rau sa redevenim un popor si sa nu ne lasam transformati definitiv intr-o haita sau turma de… persoane de sprijin.

Radu Ioanid, prefatatorul cartii, declara pe coperta cartii ca „Dosarul de Securitate nu este un titlu de noblete postcomunist, ci oglinda deformata a persecutiei intreprinse de un regim comunist prin politia sa politica. Dorin Tudoran a fost unul dintre primii scriitori care au adoptat o atitudine critica fata de politica culturala a PCR. Cu timpul, pozitia lui s-a radicalizat, critica vizand sistemul in ansamblul sau. O marturie cutremuratoare a infernului pe care Dorin Tudoran l-a trait incepand cu jumatatea anilor ’70, cand este pus sub urmarire de Securitate.”

Dorin Tudoran (n. 30 iunie 1945, Timisoara). Absolvent al Facultatii de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti. Este director al programului Democracy Fellows la World Learning, Washington, DC, Statele Unite.

Carti de poezie: Mic tratat de glorie (1973), Cantec de trecut Akheronul (1975), O zi in natura (1977), Uneori, plutirea (1977), Respiratie artificiala (1978), Pasaj de pietoni (1978), Semne particulare (antologie, 1979), De buna voie, autobiografia mea (1986), Ultimul turnir (antologie, 1992), Optional Future (1988), Viitorul Facultativ/Optional Future (1999), Tanarul Ulise (antologie, Polirom, 2000).

Carti de publicistica: Martori oculari (in colaborare cu Eugen Seceleanu, 1976), Biografia debuturilor (1978), Nostalgii intacte (1982), Adaptarea la realitate (1982), Frost or Fear? On the Condition of the Romanian Intellectual (traducere si prefata de Vladimir Tismaneanu, 1988), Onoarea de a intelege (antologie, 1998), Kakistokratia (1998), Absurdistan. O tragedie cu iesire la mare (Polirom, 2006).

Back to top