„Pentru toti cei care si-ar fi dorit ca Holden Caulfield sa fi fost o fata, iata, a venit momentul!” (U.S. News & World Report)
Lee Fiora, o fata de paisprezece ani, este acceptata cu bursa la un liceu particular de prestigiu din statul Massachusetts. Sosirea la internatul scolii este doar inceputul trecerii lui Lee dintr-un spatiu familiar intr-o minisocietate – o varianta la scara a societatii americane – in care trebuie sa-si (re)invete rolul. Incapacitatea de a se integra in noul mediu o transforma intr-o fina observatoare a detaliilor, de la cele de ordin social (relatiile cu cei din jur, ierarhiile impuse de situatia financiara, rasa, aspectul fizic etc.), pana la detaliile ce tin de propria evolutie.
Romanul captiveaza prin ritmul alert in care se desfasoara actiunea si cucereste prin umorul de situatie, de multe ori negru, lasandu-le cititorilor o senzatie de deja-vu, indiferent de extrema in care s-ar fi situat in timpul liceului – si trebuie sa fi fost o extrema, pentru ca la varsta aceea nu exista loc de altceva.
Celebra incrancenare adolescentina umple paginile cartii, dar mai ramane loc si de o inteligenta extraordinara, de bun-simt si multa tandrete.
„Mai tarziu, dupa Ault, m-am reinventat pe mine insami – nu peste noapte, dar putin cate putin. Ault m-a invatat tot ce-aveam nevoie sa stiu despre cum sa atragi oamenii si cum sa te instrainezi de ei – masura exacta cu care te folosesti de increderea in sine sau de autoironie, de umor, deschidere, curiozitate, chiar si de entuziasm. De asemenea, Ault a fost cel mai dur public cu care am avut vreodata de-a face.”
Romanul prep – De veghe in lanul de secara in versiune feminina – a fost tradus in peste 30 de limbi, nominalizat la Orange Prize si se afla in curs de ecranizare, de catre Paramount Pictures.
Noua publicatii din Statele Unite, intre care The New York Times, The Washington Post si The Chicago Tribune, au inclus romanul prep in Topul Celor Mai Bune Zece Carti ale anului 2005.