Cel mai apreciat debut al anului 2010 in Statele Unite: „Mr. Peanut” de Adam Ross

Update: După New York Times, alte două publicații americane de prestigiu, The New Yorker și The Economist, au inclus, zilele acestea, romanul lui Adam Ross pe lista celor mai bune cărți ale anului 2010.

De curand, in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM a fost tradusa una dintre cele mai apreciate carti de debut ale anului 2010 in Statele Unite. Este vorba despre romanul Mr. Peanut de Adam Ross, un volum pe care celebrul Stephen King il aprecia ca fiind „O carte atat de fascinanta, ca-ti da fiori. De la Cui i-e frica de Virginia Woolf? incoace, nimeni n-a mai indraznit sa intre in partea intunecata a unei casnicii precum Mr. Peanut…”.
Critici de la cele mai importante publicatii de peste Ocean au intimpinat cu entuziasm aparitia cartii lui Adam Ross: „Un debut cum rar mai vezi” (Publishers Weekly), „Un roman flamboaiant, minunat scris” (Philadelphia Inquirer), „Un roman diabolic de complicat, un roman inteligent scris, amuzant si – cand apuci sa-i dai de cap – nespus de trist” (bookgeeks.co.uk).

David Pepin si a iubit sotia de cand s-au intalnit, la colegiu, la un curs despre Alfred Hitchcock. Dupa treisprezece ani de casnicie, tot nu-si poate imagina viata fara ea, insa e obsedat de eventualitatea mortii acesteia. Cand, printr un concurs misterios de imprejurari, Alice chiar moare, David este principalul suspect, desi, din cate descopera detectivii Hastroll si Sheppard, persoana direct implicata este un personaj bizar, care si-a luat numele de Mobius. Asemenea gravurilor lui Escher, care inspira jocurile video pe care le creeaza David, firele narative ale romanului formeaza figuri complicate si inselatoare, rasturnari de perspectiva spectaculoase, nascand indoieli in mintea cititorului: oare chiar e posibil sa cunosti pe cineva pe deplin? Crima si casnicia pot fi uneori fata si reversul aceleiasi medalii?

„Iata un debut cum rar mai vezi. Un stil minunat, ce combina dragostea si tortura pentru a crea un vartej narativ acaparator, alaturi de un subiect izvorat dintr-o dragoste ucigatoare. Asa se naste o carte aspra si sublima, infioratoare si curajoasa.” (Publishers Weekly)

Mr. Peanut este un roman flamboaiant, minunat scris, despre natura duala a casatoriei, despre dragostea indoielnica si nesiguranta care pandeste la tot pasul.” (Philadelphia Inquirer)

„Adam Ross a alcatuit un roman diabolic de complicat, ce aminteste de Sudoku. Firul narativ aduce mai degraba a vrajitorie, iar bucatile care-l construiesc sunt incredibil de bine sudate. Oricum l-ai intoarce, de oriunde l-ai apuca, el sta mereu in picioare. Ce sa mai vorbim? E un roman inteligent scris, amuzant si – cand apuci sa-i dai de cap – nespus de trist.” (bookgeeks.co.uk)

Romanul lui Adam Ross a fost inclus de prestigiosul The New York Times pe lista celor mai bune carti ale anului 2010. 

Adam Ross s-a nascut la New York si a studiat la Trinity School si Vassar, lucrand ca actor inca din copilarie si, mai tirziu, dupa colegiu, devenind jurnalist. In 1995 se muta in Nashville cu sotia si cele doua fiice, scriind reportaje si recenzii de carti si filme in Nashville Scene. Mr. Peanut este primul sau roman. Tine cursuri de creative writing la universitatile din Hollins si Washington.

Back to top