La Editura Polirom a aparut volumul semnat de Gunter Grass, „Aparatul de fotografiat” in traducerea din limba germana si note de Ana Muresanu si este cea mai recenta carte a lui Gunter Grass, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in anul 1999.
„Aparatul de fotografiat” (2008) este un experiment autobiografic in care Gunter Grass se foloseste de vocile celor opt copii ai sai si de amintirile acestora despre tatal lor, intotdeauna ascuns in spatele masinii de scris. Daca in „Decojind ceapa” Grass scria despre propria tinerete pana in momentul publicarii primului roman, „Toba de tinichea”, de data aceasta vorbeste despre perioada 1960 1990, vazuta din perspectivele contradictorii, critice, tandre si uneori acuzatoare ale copiilor sai. Aparatul de fotografiat care da titlul cartii este un instrument realmente magic, ce poate surprinde trecutul si viitorul deopotriva, dar si adevarul dincolo de detaliile trecatoare. Un model Agfa de moda veche, aparatul este folosit de Marie, asistenta lui Grass, iar instantaneele surprinse de aceasta il inspira pe scriitor si ii fascineaza pe copii prin puterea lor asupra vietii si asupra artei. Cartea a fost receptata de critica literara drept un experiment extrem de indraznet, „cea mai buna scriere a lui Grass de multa vreme incoace”.
„Aparatul de fotografiat” este o autobiografie deghizata, in care autorul le da cuvantul celor opt copii ai sai, nascuti de patru mame. Scriitorul se strecoara pe neobservate in acest concert de voci pentru a aduna si a inregistra anecdote si confidente, discutii despre amorurile lui sinuoase, despre optiunile politice, calatorii, preferinte estetice si relatii de familie. In chip de comentarii la o serie de instantanee neobisnuite, copiii lui Grass recompun istoria tumultuoasa a propriei familii, aducandu-l in scena, ca niste maestri-papusari, pe tatal lor si povestile sale.” , a scris L’Express.
„Pentru mine, politica si literatura nu au fost niciodata contrarii care se exclud: limba in care scriu sufera de politica; tara in care scriu indura din greu consecintele politicii sale; cititorii cartilor mele sunt, ca si mine, autorul, marcati de politica. Ar avea prea putin sens sa caut idile apolitice, caci, pe nesimtite, chiar si metaforele lunii au devenit macabre.”, a scris Gunter Grass.