Cel mai recent roman al lui Jonathan Coe, pune in scena o problema de actualitate

Jonathan CoeJonathan Coe, unul dintre cei mai apreciati scriitori britanici ai momentului, revine in atentia iubitorilor de fictiune din Romania – la numai cateva luni de la lansarea in Regatul Unit – cu  cel mai recent roman al scriitorului: „Inspaimantatoarea viata personala a lui Maxwell Sim” aparut in traducere in cadrul colectiei BIBLIOTECA POLIROM.
Cartea examineaza notiunile de identitate si izolare, explorand paradoxul singuratatii intr-un timp in care tehnologia inlesneste contactul intre oameni mai mult ca niciodata.


Romanul a fost primit de catre critici cu acelasi entuziasm care acompaniaza aparitia oricarei carti semnate de Jonathan Coe: „Ca intotdeauna la Coe, simtul realitatii respira din fiecare rand si face din lectura fiecarei pagini o rara placere.” (The Guardian) / „Construit dupa bine-cunoscutul retetar al lui Coe, Maxwell Sim este ca un explorator pentru care lumea nu trebuie sa aiba nici un fel de secrete: curajos, spiritual si lipsit de complexe.” (The Evening Standard) / „Coe stie sa gestioneze fara efort o abordare plina de riscuri a unei realitati in aparenta fara prea multe promisiuni.” (The Times)

Maxwell Sim, protagonistul romanului, se afla intr-un moment de criza existentiala acuta. Proaspat divortat, incapabil sa comunice cu fiica sa, instrainat de toti prietenii, nu isi poate marturisi nimanui angoasele. Atunci cand primeste o bizara propunere de afaceri care implica o lunga calatorie din Londra in insulele Shetland, Maxwell nu poate decat sa accepte, pornind la drum cu inima deschisa, insotit doar de vocea prietenoasa a sistemului de navi­gare prin satelit. Nu peste mult timp insa, calatoria ia o turnura ceva mai serioasa, purtandu-l nu doar in cel mai indepartat punct al regatului, cat si intr-unul din cele mai intunecate unghere ale propriei sale vieti.

Jonathan Coe despre „Inspaimantatoarea viata personala a lui Maxwell Sim”:
„Speram sa fac din eroul romanului meu, Maxwell Sim, un om obisnuit; ma intreb insa daca, in lumea contemporana, fracturata de tot soiul de ambitii politice, asa ceva mai e posibil. Oricum, am vrut sa fac din el un personaj fara nimic iesit din comun: un om obisnuit, cu un serviciu obisnuit, intr-un oras obisnuit. De fapt, cred ca asta e marea ambitie a romanului: sa gaseasca misterul, fiorul amorului, stranietatea pornirilor neasteptate in cel mai comun loc cu putinta.”

Ce spun criticii despre aceasta carte?
„Ca intotdeauna la Coe, simtul realitatii respira din fiecare rand si face din lectura fiecarei pagini o rara placere.” (The Guardian)
„Construit dupa bine-cunoscutul retetar al lui Coe, Maxwell Sim este ca un explorator pentru care lumea nu trebuie sa aiba nici un fel de secrete: curajos, spiritual si lipsit de complexe.” (The Evening Standard) 
„Coe stie sa gestioneze fara efort o abordare plina de riscuri a unei realitati in aparenta fara prea multe promisiuni.” (The Times)
„Jonathan Coe este un scriitor complex, cu un talent deosebit pentru o forma de satira coroziva care nu anihileaza totusi umanitatea personajelor. Preocuparea sa majora este felul in care climatul politic influenteaza vietile oamenilor.” (The Washington Post)

Jonathan Coe, nascut in 1961 la Birmingham, a studiat la Trinity College, Cambridge, luindu-si apoi doctoratul la Warwick University. Primele sale romane – Femeia intamplătoare (1987), Un strop de dragoste (1989) si Piticii mortii (1990; Polirom 2006) impun o noua voce a literaturii britanice contemporane. Pentru romanul Ce hacuiala! (1994; Polirom, 2008) i se decerneaza John Llewelyn Rhys Prize in Anglia si Le Prix du Meilleur Livre Etranger in Franta, iar pentru Casa somnului (1997; Polirom, 2001), considerata capodopera sa, Writers’ Guild Award si Prix Medicis Etranger. La Editura Polirom au mai aparut Clubul putregaiurilor (2004), Cercul inchis (2006), Ploaia inainte sa cada (2009)

Ce spuneti Dumneavoastra despre aceasta carte?

Back to top