De neratat în această vară: două titluri Litera

De neratat în această vară: două titluri Litera

Editura Litera a lansat la Bookfest 2012 două titluri excelente, pe care vi le recomand pentru lista de lecturi a acestei veri: Cântarea asasinului și Femeia albă pe bicicletă verde. Invitați să prezinte aceste titluri au fost criticii literari Bedros Horasangian și Elisabeta Lăsconi, precum și vedeta de televiziune Simona Gherghe.

În Cântarea asasinului, Karsan Dargawalla, fiul unui lider spiritual, păzitorul altarului unui sufist medieval, începe să spună povestea familiei sale și a altarului acum distrus. În anii 1960, tânărul Karsan, deși menit să devină, la rândul său, lider spiritual, nu-și dorește decât să fie un om „obișnuit”, să meargă la şcoală, să joace cricket, să curteze fete de vârsta sa, să călătorească. După 30 de ani însă, moștenirea sa îl bântuie în moduri cu totul neașteptate. O poveste de o mare încărcătură istorică și emoțională, a unui om prins între vechi și modern, între moștenire și descoperire, între datorie filială și dorințe personale de nestăpânit, Cântarea asasinului este balada unei vieți schimbate irevocabil.

„Bildungsroman insolit, relatând formarea unui om cu puteri de zeu, roman istoric ce evocă o Indie necunoscută, carte a ciocnirii civilizaţiilor prin dramele trăite dureros de membrii familiei saheb-ului, fiecare tentat în felul său de viaţa contemporană…, Cântarea asasinului relevă un scriitor înzestrat cu farmecul evocării şi harul de povestitor, cu subtilitatea observaţiei şi fineţea ironiei“, spune criticul literar Elisabeta Lăsconi.

În Femeia albă pe bicicletă verde, soții Sabine și George Harwood ajung din Anglia în Trinidad, la jumătatea anilor ’50, și aduc cu ei doar câteva geamantane și bicicleta verde a lui Sabine, plănuind să nu rămână aici mai mult de trei ani. Dar luxurianta insulă caraibă îl vrăjește profund şi iremediabil pe George, în vreme ce soția lui se simte chinuită de căldură, izolată şi stânjenită de segregarea rasială. Singura mângâiere o reprezintă plimbările pe frumoasa ei bicicletă verde, care o duce pe Sabine în locuri unde n-ar fi vrut să ajungă. Dragostea pentru soțul ei o ține prizonieră pe insulă decenii la rând, până într-o zi, când George descoperă cu totul întâmplător cât de mari și de multe sunt secretele care și-au făcut loc între ei în toți acești ani. Copleșit de remușcări, simte o nevoie disperată de a-i dovedi soției iubirea pe care i-o poartă încă. Dar consecințele sunt tragice. O poveste de dragoste de neuitat, care durează mai bine de cincizeci de ani, şi un fundal extraordinar ─ uneori magic, alteori extrem de periculos…

Back to top