Despre capitalism cu Ha-Joon Chang

Ha-Joong changIn volumul sau „23 de lucruri care nu ti se spun despre capitalism”, Ha-Joon Chang, discipol al lui Joseph Stiglitz, demonteaza cateva dintre miturile capitalismului. Pe fondul crizei actuale, autorul Ha-Joon Chang, profesor la Universitatea Cambridge, demonstreaza ca:

 • Egalitatea de sanse poate sa nu fie echitabila
 • Globalizarea nu face lumea mai bogata
 • Tarile sarace dovedesc mai mult spirit antreprenorial decat cele bogate
 • Managerii platiti mai bine nu obtin rezultate mai bune
 • Statele Unite nu au cel mai inalt nivel de trai din lume
 • Africa nu este sortita sa ramana subdezvoltata
 • Masina de spalat a schimbat lumea mai mult decat Internetul
 • Tehnologia nu este calea progresului pentru toata lumea

Pornind de la date concrete, acest volum despre bani, egalitate, libertate si lacomie demonstreaza ca piata libera nu doar lucreaza in defavoarea oamenilor, ci este si o cale ineficienta de a gestiona economia. Rand pe rand, principiile unei doctrine economice primite de-a gata sunt prezentate in contextul istoric al formarii lor, inainte de a deveni de la sine intelese…

„Ca sa-l parafrazez pe Winston Churchill, capitalismul este cel mai rau sistem economic, cu exceptia tuturor celorlalte. Nu sunt anticapitalist sau anarhist, sunt partizanul succesului capitalismului. Dar versiunea raspandita in ultimele doua-trei decenii este o versiune extrema a capitalismului pietei libere care, in pofida afirmatiilor economistilor, nu e nici singura si nici cea mai buna cale. Exista mai multe versiuni de capitalism, iar in volum arat ca tarile care au adoptat un alt fel de capitalism au reusit mult mai bine.” (Ha-Joon Chang)

„O demistificare stralucita a unor mituri ale capitalismului.” (John Gray, The Observator)

„Sustinator al unei guvernari puternice, active si al unui capitalism diferit de piata libera, Chang face o expunere edificatoare a gandirii economice moderne si a circumstantelor in care aceasta a esuat, indemnandu-ne sa reconstruim complet economia mondiala.” (Publishers Weekly)

„Cei mai buni economisti sunt cei care se uita la lumea noastra faurita de oameni si se intreaba: «de ce?». Chang este unul dintre ei.” (The Independent)

Ha‑Joon Chang sustine cursuri de economia dezvoltarii la Universitatea Cambridge. Printre cele mai cunoscute volume ale sale se numara Kicking Away the Ladder: Development Strategy in Historical Perspective (2002) si Bad Samaritans: Rich Nations, Poor Policies and the Threat to the Developing World (2007).

Back to top