Dorin Tudoran, invitat la cea de-a treia ediție a Conferințelor Ateneului Român

Nicolae ManolescuLuni, 30 mai, ora 19.00 – la Ateneul Român (str. Franklin nr. 1-3) va avea loc Conferința Ateneului Român. Ediția din acest an îl va avea ca invitat pe Dorin Tudoran în dialog cu Nicolae Manolescu pe tema Un ideal pierdut: normalitatea.

Dorin Tudoran
(născut la 30 iunie, 1945, Timișoara), scriitor, ziarist şi analist politic, membru al PEN-Cluburilor american şi francez şi de patru ori laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din România, are o experienţă de peste 30 de ani ca scriitor şi ziarist.
De peste 10 ani lucrează în domeniul dezvoltării internaţionale şi al promovării valorilor democratice, fiind unul dintre cei patru membri ai echipei executive a unei organizaţii nonguvernamentale care a desfăşurat programe de sprijinire a reformelor democratice în 120 de ţări ale lumii. In prezent, este director al Democracy Fellows Program, World Learning, Washington, DC, SUA. A conferenţiat în peste 50 de universităţi occidentale şi americane, a lucrat la postul de radio „Vocea Americii”, a lansat şi condus trei publicaţii apreciate (Agora, Meridian şi Democracy at Large).

Dorin Tudoran, disident
: pe 7 aprilie 1984, Dorin Tudoran depune o cerere prin care invocă dreptul de a emigra, împreună cu familia. In faţa refuzului autorităţilor de a-i răspunde, îi adresează, pe 1 august 1984, un memoriu lui Nicolae Ceauşescu, în care afirmă, între altele: „ca scriitor, cetăţean şi părinte m-am convins definitiv că între credinţele mele cele mai profunde despre Om şi Drepturile sale inalienabile, Libertate şi Democraţie, Dialog şi Opinie, Cinste şi Echitate, Cultură şi Educaţie, Patriotism şi Sacrificiu etc. şi realităţile româneşti de azi există o prăpastie de netrecut”. Pe 8 aprilie 1985, este convocat la Procuratura Municipiului Bucureşti şi ameninţat cu un proces penal. La 25 aprilie 1985, declară greva foamei şi încearcă să obţină o audienţă la Consulatul SUA din Bucureşti. Este transportat (împreună cu fiica sa în vârstă de 8 ani) la sediul Secţiei 1 Miliţie Bucureşti, unde este anchetat şi reţinut timp de 12 ore. Pe data de 6 iunie 1985 încetează greva foamei. Pe 24 iulie 1985 pleacă din R.S.R. Se stabileşte în SUA.

Cele mai recente cărţi: Eu, fiul lor. Dosar de securitate (Polirom, colecţia „Document”, 2010) şi Pisicuţ (Somnografii) – Editura Paralela 45, seria „Premiul Eminescu, Opera Omnia”, 2011.

Biletele vor fi puse în vânzare începând cu data de 24 mai.

Partener oficial al evenimentului: www.elefant.ro

Back to top