Eros, magie și asasinarea profesorului Culianu

Profesorul CulianuEditura Polirom și Institutul Cultural Român vă invită, luni, 23 mai, începând cu ora 18.00, la o masă rotundă organizată în capitală, cu ocazia comemorării a 20 de ani de la asasinarea lui Ioan Petru Culianu.

Considerat un expert în gnosticism și magie renascentistă, fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago, prieten și discipol al lui Mircea Eliade, I.P. Culianu a fost asasinat pe 21 mai 1991, în jurul orei 13.00, într-un grup sanitar al Universității din Chicago. Numele ucigașului, identitatea celor din spatele acestuia, motivele și circumstanțele asasinatului au rămas până astăzi necunoscute.

Sub formula Eros, magie și asasinarea profesorului Culianu. DUPĂ 20 DE ANI, evenimentul încearcă o reluare a contextului, încă nedeslușit, în care a avut loc asasinarea lui I.P. Culianu, precum și un dosar al receptării scrierilor și ideilor savantului și autorului de ficțiune.

Masa rotundă, găzduită de Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru, nr. 38), îl are drept amfitrion pe Horia-Roman Patapievici.

Participă: Andrei Oișteanu, Gabriela Adameșteanu, Andrei Cornea și Paul Cernat.

Cele mai cunoscute lucrări ale lui I.P. Culianu: Eros și magie în Renaștere, Călătorii în lumea de dincolo, Dicționar al religiilor (în colaborare cu Mircea Eliade), Hesperus, Arborele cunoașterii: mitologia gnostică de la creștinismul timpuriu până la nihilismul modern.

Back to top