Gala de decernare a premiilor Gaudeamus

Astăzi, 22 noiembrie, a avut loc festivitatea de închidere şi totodată de decernare a premiilor Târgului de carte Gaudeamus. Premiile reflectă alegerile publicului prezent în număr foarte mare la târg.

Trofeele Gaudeamus au fost:

La secţiunea editurilor mari, premiile au revenit publisherilor de la: Editura Humanitas, Editura All (locul I), Editura Rao (locul II), Editura Nemira (locul III)
La secţiunea editurilor medii, alegerile publicului s-au îndreptat către Editura Adevarul, care de altfel a avut şi cea mai râvnită carte a ediţiei Gaudeamus de anul acesta şi anume „Crimele revoluţiei” de Grigore Cartianu.

Trofeul Presei: secţiunea publicaţii – cotidianul Adevarul, sectiunea radio – postul Radio Guerilla, secţiunea TV – postul TVR Cultural; pentru secţiunile online şi agenţii de presă, câştigătorii desemnaţi pe baza monitorizării realizate de Agenţia de presă Rador a Radio Romania au fost divizia online a publicaţiei România Liberă, respectiv, agenţia de presă Mediafax. Premiul Educaţia a fost acordat Academiei de Studii Economice pentru modul de prezentare şi promovare a ofertei educaţionale în cadrul Târgului GAUDEAMUS, îndeosebi prin evenimente.

Premiul de Excelenţă, acordat de Radio România pentru o editura care dezvoltă proiecte editoriale cu rezonanţă internaţională pentru promovarea tinerilor scriitori români, a revenit Editurii Polirom, pentru colecţia EGO.PROZA. Colecţia, iniţiată în 2004, cuprinde peste 100 de titluri publicate şi zeci de premii intrate în portofoliu, iar circa 60 de volume au fost traduse deja în limbi de circulaţie internaţională. Fondurile provin din contribuţia publicului vizitator plătitor de bilet de intrare la Târgul Internaţional GAUDEAMUS 2010 şi vor fi utilizate de Editura Polirom pentru finanţarea parţială de noi proiecte editoriale de acelaşi tip.

Începând de la această ediţie a târgului Gaudeamus, se va acorda în fiecare an un Premiu pentru Traducere care va purta numele Antoanetei Ralian. Prezentă la festivitatea de închidere a târgului, Antoaneta Ralian, laureată a primului Premiu Gaudeamus pentru Traducere, a declarat că „este onorată şi mândră că a putut traduce zeci de autori din literatura universală”.

Back to top