Gaudeamus 2011 – ziua a treia

Gaudeamus 2011 – ziua a treia

Peste 200 de evenimente, lansări şi prezentări de carte, sesiuni de autografe, întâlniri cu oameni ai cărţii au animat primele trei zile ale Târgului Gaudeamus. Chiar dacă unele edituri nu şi-au respectat promisiunile din caietul program, amânând lansările pentru sâmbătă sau duminică, cea de-a treia zi de Gaudeamus a fost animată şi s-a simţit, pentru prima dată atmosfera culturală. Primele două zile au fost oarecum discrete – sau apatice – la capitoilul evenimente.

Mie mi se pare strategic eronat ca o editură să îşi concentreze evenimentele seara şi în zilele de weekend, ca să atragă public. Oamenii din edituri vor observa, la o privire mai atentă, că publicul e acelaşi: trecut de 60 de ani, rar cumpărător de carte, straşnic adunător de pliante şi cataloage. În câte un grup mai vezi studenţi, semn că domnul profesor e invitat să ţină un discurs. Cei care ajung seara în târg fac un tur de forţă pe la standurile care îi interesează şi cam atât. N-au vreme de zăbovit la evenimente. Care sunt identice! Nu am văzut nici o sclipire de imaginaţie în a organiza ceva diferit faţă de tiparul clasic şi rigid „chemăm o personalitate să vorbească, mai zice editorul ceva, mai vine încă unul mai puţin cunoscut, dacă avem noroc iese un dialog şi se termină cu bine“. De aceea editurile care au renunţat la astfel de lansări au respectul meu.

Dragi editori, cartea este făcută pentru a stimula minţile, pentru a încuraja imaginaţia, pentru visare, pentru informare, pentru educare. Nu e săpun! De ce nu îndrăzniţi mai mult, de ce nu experimentaţi? Ce riscaţi, până la urmă? Doar să se vorbească altfel despre voi. Şi recunoaşteţi că e util şi pe locuri profitabil, din moment ce multe case de editură au departamente de marketing semi-fantomatice.

Să revenim la noutăţile de vineri….Cărţi noi, printre care Hexachordos, cel mai recent volum semnat de Şerban Foarţă, dar şi prezentarea volumelor câştigătoare ale Concursului de Debut Literar Unicredit 2011, publicate la Humanitas, apoi Umbre pe pânza vremii. Secvenţe de istorie intelectuală, de Ioan Stanomir sau Ghepardul într-o nouă traducere – sunt câteva dintre titlurile lansate în cursul zilei de vineri.

Prezentă la ediţia din acest an a Târgului cu peste 34 de edituri şi cu cele mai recente titluri, Italia, ţara invitată de onoare la Gaudeamus, a propus vineri o întâlnire cu literatura italiană contemporană. Andrea G. Pinketts, cel mai cunoscut scriitor al genului noir din Italia, Giorgio Montefoschi, scriitor şi critic literar, dar şi Bruno Mazzoni, unul dintre cei mai cunoscuţi românişti italieni, traducătorul lui Mircea Cărtărescu în limba italiană, au fost invitaţii speciali ai zilei şi protagoniştii unei dezbateri interesante.

Editura Curtea Veche a organizat în a treia zi a Târgului o dezbatere în jurul personalităţii lui Ion Barbu/Dan Barbilian, la comemorarea a 50 de ani de la dispariţia autorului lui Isarlâk, avându-l ca amfitrion pe Basarab Nicolescu, iar ca invitaţi pe Solomon Marcus, Mircea Coloşenco, C.D. Zeletin. Un gest frumos, însă informaţia culturală a fost împachetată prea academic, pe alocuri, pentru publicul mass market.

Conform organizatorilor, a treia zi de Gaudeamus a înregistrat circa 28.000 de vizitatori.

Back to top