Imensa arhivă personală a lui Stalin, în format electronic

Imensa arhivă personală a lui Stalin, în format electronic

Cine ar fi crezut că imensa arhivă personală a lui Stalin va ajunge pe mâna americanilor?  Ei bine, se întâmplă! De doi ani, Yale University Press și Arhivele de Stat ale Rusiei lucrează la acest proiect, în cadrul căruia mii de scrisori, cărți și documente personale ale lui Stalin sunt transpuse în format digital. Coordonatorul proiectului este, cum nu se putea mai potrivit, un rus: Vadim Staklo, anunță Publishing Perspectives.

Nu este primul proiect al Yale University Press despre comunism. În 1995, au dat lovitura cu studiul The Secret World of American Communism, din care reieșea foarte evident faptul că formațiunile de simpatizanți comuniști din America au fost controlate de sovietici pentru o bună bucată de vreme, prin intermediul unui aparat de spionaj impresionant.

Acum vor fi digitalizate aproximativ 28.000 de documente, totalizând 400.000 de pagini – scrisori adresate de Stalin liderilor comuniști și chiar lui Hitler, cărți pe care a făcut notițe, bilete către apropiați, note politice. Dacă pe unele cărți scria vehement, nefiind de acord cu autorul, pe cărțile marxiste făcea note aproape obediente. De asemenea, Stalin a ținut să supervizeze redactarea volumului Scurtă istorie a Partidului Comunist din Uniunea Sovietică. Surprinzător, a tăiat multe dintre frazele laudative la adresa sa și a cerut simplificarea textului, astfel încât să poată fi înțeles și de sovieticii mai puțin instruiți – era un maestru al propagandei.

Toate aceste documente în format digital vor fi la început accesibile doar cercetătorilor, pentru ca apoi să fie puse la dispoziția publicului larg.

Back to top