Istorie şi literatură în haine noi la Târgul Gaudeamus

Sâmbătă, 20 noiembrie la ora 17.30 la standul Editurilor Polirom şi Cartea Românească va avea loc lansarea volumelor „Jurnale” de George Orwell, „Aparatul de fotografiat” de Günter Grass şi „În slujba poporului”de Yan Lianke. Vor prezenta evenimentul Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Iulia Popovici.

Romanul „Jurnale” este o perspectiva din interior asupra vieţii unuia dintre cei mai inteligenţi scriitori şi vizionari ai secolului XX, autorul celei mai cunoscute viziuni distopice asupra lumii viitorului: „O mie nouă sute optzeci şi patru” (Polirom, 2002).

„Aparatul de fotografiat” este un experiment autobiografic în care Günter Grass se foloseste de vocile celor opt copii ai săi şi de amintirile acestora despre tatal lor, întotdeauna ascuns în spatele maşinii de scris. Aparatul de fotografiat care dă titlul cărtii este un instrument realmente magic, ce poate surprinde trecutul şi viitorul deopotrivă, dar şi adevărul dincolo de detaliile trecătoare. Un model Agfa de modă veche, aparatul este folosit de Marie, asistenta lui Grass, iar instantaneele surprinse de aceasta îl inspiră pe scriitor şi îi fascinează pe copii prin puterea lor asupra vieţii şi asupra artei.

„În slujba poporului” este o parodie savuroasă şi subversivă a cultului personalităţii în timpul Revoluţiei Culturale, a fost interzisă în China pe motivul că „este insultătoare la adresa lui Mao Zedong şi a armatei şi la limita pornografiei”.

Back to top