Lizoanca la 11 ani – Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române

Lizoanca la 11 ani – Premiul  „Ion Creangă“ al Academiei Române

Romanul Lizoanca la 11 ani, semnat de Doina Ruști, a fost recompensat cu Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române, se arată într-un comunicat al editurii Trei.

Apărut în anul 2009, la Editura Trei, romanul este bestseller și se află în curs de traducere în italiană și germană. În recomandarea sa, prestigiosul romancier Nicolae Breban afirmă: „Cu multa bucurie recomand romanul Lizoanca la 11 ani, autoare Doina Ruști, pentru a i se decerna Premiul Academiei Române pentru literatură. Istoria unei pubere dintr-un sat românesc de câmpie, în anii noștri, schițarea clară, memorabilă, vie, a trăsăturilor caracteristice vârstei, dar și ale personajului care balansează continuu între caracteristic și patologic – o patologie ce e mai degrabă a vremii și a mediului! -, vigoarea și bogăția evenimentelor mici care o înconjoaraă pe această ființă, agresivă din pricini ale neîințelegerii și durității umane, o jertfă de fapt a timpului și a istoriei, fac meritul acestei cărți. Siguranța, măiestria portretizării, descrierea exactă și originală a mediului, urmărirea unui crescendo subtil al epicului, cu aerul fals al stării pe loc, fac din Doina Ruști, după părerea mea, un prozator de primă mărime al literaturii actuale“.

„Am deschis ziarul și-am citit o frază care mi-a făcut gaură în creier: o prostituată de 11 ani a umplut un sat întreg de sifilis. Bineînțeles, știu foarte bine că în jurul meu există prostituție infantilă, copii mutilați, agresați, uciși, împinși să supraviețuiască în genunchi, de cum văd ochiul soarelui. Dar în titlul acesta de ziar mai era ceva: o făloșenie grețoasă a vânătorului de rating. Povestea mergea în mod pervers pe amănunte de genul că fetița se prostituează încă de pe când avea 9 ani sau că printre clienții ei se numără chiar și bărbați de 80 de ani. Deși știrea a fost apoi preluată în aproape toate cotidienele importante, era evident că nimeni nu se obosise să investigheze sau măcar să verifice informația. Și tocmai această indiferență năucitoare m-a determinat să scriu un roman. […] Am scris romanul pe nerăsuflate, lăsându-mă în seama poveștii despre o fetiță dârză, hotărâtă, inteligentă și aflată în război cu toată lumea. Lizoanca are ceva din mine, dar mai cu seamă are ceva din vârsta superbă de 11 ani. Nu cred că întâmplător au ieșit la suprafața istoriei întâmplările despre copii care au această vârstă. Ea este una a trezirii lucidității.” – Doina Ruști

Festivitatea de premiere va avea loc în Aula Academiei Române, joi, 15 decembrie 2011, la ora 12.

Back to top