Manual de leadership marca Jobs. Steve Jobs

de Virginia COSTESCHI

Wikipedia îl numește „American business magnate and inventor“, toată lumea îl știe drept creatorul celor mai cool device-uri Apple. Doamnelor și domnilor, vă oferim o lecție de iSteve 2: viața și opera unui lider incontestabil.

Cartea Steve Jobs. iLeadership pentru o nouă generație de Jay Elliot cu William S. Simon a fost deja publicată în 16 țări. Jay Elliot a lucrat alături de Jobs ca Senior Vice President Apple și pentru prima oară aduce în fața publicului o imagine pe care mulți deja o ghiceau: creierul companiei Apple nu e un coleg comod, dar fiecare zi petrecută alături de el înseamnă o infuzie de pasiune, multă informație, o viziune imbatabilă asupra viitorului tehnologiei și o strategie de business leadership impecabilă, care se bazează pe produs, talent, organizare și marketing.

Steve Jobs este unul dintre spiritele renascentiste care au făcut din ultimele decade o aventură tehnologică fascinantă pentru produsele Apple. Jay Elliot, omul care i-a stat de-a dreapta ani în șir, oferă cititorului șansa de a vedea un lider total, demontează mistica din jurul stilului său de management și revelează mecanismele care au dus la transformarea modului în care creăm, consumăm și comunicăm prin intermediul gadgeturilor. Însă, mai bine decât oricare dintre colaboratorii săi fideli, Steve Jobs își cunoștea valoarea. Îi plăcea să le spună oamenilor: „La douăzeci şi trei de ani valoram un milion de dolari, la douăzeci şi patru de ani zece milioane, iar după ce am împlinit douăzeci şi cinci de ani, am ajuns să valorez o sută de milioane“. De-a lungul timpului avea să devină din ce în ce mai bogat, însă nici o clipă nu şi-a pierdut devotamentul pentru crearea unor produse incredibile.

De la anecdota privind angajarea sa la Apple – discuțiile s-au perfectat într-un restaurant, Jay Elliot povestește cum s-a molipsit de pasiunea lui Jobs pentru originalitate și progres: „El înțelege modul de gândire al oamenilor pentru care creează produse pentru că este unul dintre ei. Și fiindcă gândește ca viitorii săi consumatori, știe să vadă potențialul unui produs“.

Dacă ar fi să asociem un singur cuvânt numelui lui Steve Jobs, acesta ar fi PASIUNE: pentru tehnologie, pentru viață, pentru obiectele inteligente, pentru cele mai mărunte detalii, pentru competiție, pentru succes, pentru perfecțiune, pentru oameni. Fiindcă nu este doar un strateg de business și un vizionar, este și un excelent mentor și coach pentru cei din compania sa: „Aceasta era cultura unei echipe centrate pe produs. Este fundamental, spunea Jobs, ca Apple să continue să fie un loc al ideilor răsunătoare, al produselor inovatoare şi, în acelaşi timp, un mediu plăcut de lucru“. Steve Jobs a reușit, la fiecare lansare de produs nou, să își motiveze echipa nu doar în sens creativ. Fiecare om de la Apple abia aștepta lansarea unui produs pentru a-l avea.

Fostul director de la Apple Jean-Louis Gassé a ilustrat perfect stilul de management al lui Jobs: „Democrațiile nu creează produse ieșite din comun; pentru asta este nevoie de un tiran competent“. Oamenii care au lucrat cu Steve Jobs i-au iertat și i-au uitat excesele și excentricitățile, pentru că tot ceea ce făcea el se înscria sub umbrela creării unui produs impecabil. Asta pentru că toate produsele Apple au ca unic sistem de evaluare experiența clientului.

Nu știu dacă pe Steve Jobs budismul l-a ajutat să-și ordoneze mintea și să își selecteze inteligent viziunile de afaceri, însă tot ce a făcut la Apple conduce către o singură concluzie: este un lider care știe ce vrea în fiecare moment, un lider care nu are momente de ezitare și un manager care știe despre produsele companiei sale mai mult decât oricare dintre angajații săi. Într-un interviu mai vechi, Steve Jobs dădea definiția antreprenoriatului: „Cred că trebuie să ai o slujbă insignifiantă până ce găsești ceva care te pasionează cu adevărat. Iar ceea ce îi separă pe antreprenorii de succes de cei ghinioniști este pur și simplu perseverența. Pentru că trebuie să te implici foarte mult și sunt momente dificile, în care probabil cei mai mulți renunță. E greu și te consumă“. Concluzia? Dacă nu ești pasionat de la început de ceea ce faci, nimeni și nimic n-o să te convingă să vrei mai mult. Și probabil că fiecare dintre noi are un moment în viață în care trebuie să decidă dacă merge cu stolul mediocrității sau devine lebăda neagră. Iar când ai ajuns aici, faptul că îți ții vechiul motor BMW în livingul de acasă ori în recepția de la birou devine doar un amănunt spicy.

Back to top