In curand, la Editura Polirom, va fi publicat romanul „Marina” de Carlos Ruiz Zafon, in traducerea din limba spaniola a Ileanei Scipione. Volumul va primi semnalul tipografic la sfasitul saptamanii viitoare, aparand in colectia BIBLIOTECA POLIROM.
„Marina” este cartea preferata de Carlos Ruiz Zafón dintre toate cele pe care le-a scris, fiind o fermecatoare fantezie gotica ce are drept fundal Barcelona anilor ’70. Carlos Ruiz Zafón este cunoscut multor cititori datorita bestsellerului international „Umbra vantului”. De acelasi autor, in colectia Biblioteca Polirom a mai aparut in traducere romanul „Jocul ingerului”.
„Prietene cititor,
Am gandit intotdeauna ca orice scriitor, fie ca o admite, fie ca nu, are in biblioteca lui cateva titluri favorite. Predilectia pentru ele n-are aproape niciodata legatura cu valoarea literara intrinseca a operei sau cu bogatia ori saracia pe care i le-a adus publicarea ei. Dintr-un motiv ciudat, el se simte mai apropiat de unele dintre personajele create, fara sa poata explica prea bine de ce. Dintre toate cartile pe care le-am publicat de cand am inceput sa exercit strania meserie de romancier, prin 1992, favorita mea este „Marina”. Am scris acest roman la Los Angeles, in 1996 si 1997. Aveam pe atunci aproape treizeci si trei de ani si incepeam sa banuiesc ca ceea ce un natarau numise „prima tinerete” imi scapa printre degete cu o viteza de crucisator. Mai inainte, publicasem trei romane pentru adolescenti si, curand dupa ce am inceput sa scriu „Marina”, am fost sigur ca ea avea sa fie ultima de acest gen. Pe masura ce romanul avansa, intreaga lui istorie incepea sa miroasa a ramas bun, iar cand eram aproape gata am avut impresia ca o parte din mine, ceva ce nici astazi nu stiu foarte bine ce era, dar care imi lipseste zilnic, a ramas in el pe vecie. E posibil ca „Marina” sa fie romanul cel mai greu de definit si clasificat, dar si cel mai personal, poate, dintre toate cele pe care le-am scris. Ca o ironie a sortii, publicarea sa mi-a provocat cele mai multe necazuri. Acest roman a supravietuit unui deceniu de editii dintre cele mai proaste si adeseori frauduloase, care uneori, fara ca eu sa fi putut face prea mult pentru a o putea evita, au deconcertat multi cititori prin incercarea de a-l prezenta drept altceva decat era. Chiar si asa, cititori de toate varstele si conditiile tot mai descopera cate ceva in paginile lui, ajungand la mansarda sufletului despre care ne vorbeste naratorul Óscar. „Marina” revine, in fine, acasa, iar cititorii descopera acum pentru intaia oara povestea incheiata de Óscar in locul ei, in conditiile mereu visate de autor. Poate ca, ajutat de ei, acum voi putea intelege de ce acest roman e tot atat de prezent in memoria mea ca in ziua cand l-am incheiat si am sa-mi amintesc, cum ar zice Marina, ceea ce nicicand nu s-a petrecut. „, a scris Carlos Ruiz Zafon despre acest roman in iunie 2008.
Sursa: www.agentiadecarte.ro