Mario Vargas Llosa a primit premiul Nobel pentru literatura pe 2010

Comitetul Nobel a decis sa-i acorde premiul pentru literatura pe 2010 scriitorului peruan Mario Vargas Llosa, in varsta de 74 de ani, pentru „cartografierea structurilor puterii, pentru descrierile sale patrunzatoare care vorbesc despre rezistenta individului, revolta si esecul sau”, a anuntat, joi, la Stockholm, Academia suedeza.

Mario Vargas Llosa s-a nascut in 1936 la Arequipa (Peru) si a copilarit in Bolivia impreuna cu mama si bunicii materni, inchipuindu-si ca tatal lui e mort si ca fusese un erou. In realitate, la cinci luni dupa casatorie isi parasise sotia insarcinata si avea sa-si revada fiul abia zece ani mai tarziu, cand Mario s-a intors in Peru. Intre 1950 si 1952 urmeaza cursurile unei scoli militare din Lima – experienta descrisa in primul roman, „Orasul si cainii” (1963).

In 1955 se casatoreste cu o matusa, provocand mare scandal in familie, si divorteaza de ea in 1964, pentru ca, un an mai tarziu, sa se casatoreasca cu verisoara lui, Patricia. Intre timp, lucrase in Franta ca profesor de spaniola si ziarist. Dupa o tinerete in care se apropiase de comunism, ia distanta fata de Fidel Castro, ba chiar il acuza pe Gabriel Garcia Marquez, odinioara prieten, de servilism. Calatoreste, preda la universitati din America si Europa, devine scriitor celebru prin forta epica, luciditatea si ironia sa.

Scriitorul lucreaza in singuratate, are nevoie de totala independenta. Politicianul e total dependent, trebuie sa faca tot felul de concesii, exact lucrul pe care scriitorul nu-l poate face”.

Scriitorul este tradus in limba romana din 1970, iar editura Humanitas a inaugurat, in 2005, o serie de autor Llosa, care are, in prezent, peste 20 de titluri. Printre cele mai cunoscute carti ale lui Mario Vargas Llosa se numara: „Orasul si cainii”, „Conversatie la catedrala”, „Casa Verde”, „Pantaleon si vizitatoarele”, „Matusa Julia si condeierul”, „Razboiul sfarsitului lumii”, „„Istoria lui Mayta”, „Cine l-a ucis pe Palomino Molero?”, „Povestasul”, „Elogiu mamei vitrege”, „Lituma in Anzi”, „Pestele in apa”, „Caietele lui Don Rigoberto”, „Paradisul de dupa colt”, „Ratacirile fetei nesabuite” etc.

Scriitorul a avut parte de faima internationala de la primul sau roman, „Orasul si cainii”, publicat la inceputul anilor ’60. Volumul a fost tradus imediat in 20 de limbi, pentru ca apoi sa fie ecranizat. Este momentul in care a inceput cariera literara spectaculoasa a scriitorului peruan care, trei decenii mai tarziu, avea sa candideze la presedintia tarii sale natale, Peru, pierzand insa in fata lui Alberto Fujimori.

Scriitorul Mario Vargas Llosa a vizitat de doua ori Romania, in 2005, cand a fost invitat special al Festivalului „Zile si Nopti de Literatura” de la Neptun, si in 1995, cand a venit la Bucuresti pentru a-si lansa volumul „Pestele in apa”. Dupa prima sa vizita in Romania, celebrul scriitor a scris un articol intr-un ziar din Spania despre vizita sa, in care vorbea, printre altele, despre intelectualii romani iesiti din comunism. Din 1993, Mario Vargas Llosa are cetatenie spaniola, obtinuta la trei ani dupa infrangerea in alegerile prezidentiale din tara sa natala, Peru. Llosa este casatorit in prezent cu Patricia Llosa.

Back to top