Must read: detlit scandinav

de VIRGINIA COSTESCHI

E deja notoriu și ușor enervant pentru unii succesul de care se bucură, în ultimii trei ani, autorii scandinavi, începând cu Stieg Larsson, Camilla Läckberg, Anne Holt sau Jo Nesbø, pe care l-am descoperit recent. Și trebuie să recunosc că atât Nesbø, cât și personajul său principal, detectivul Harry Hole m-au cucerit, chiar dacă nu-mi place Jim Beam și statul prin crâșme pline de mutre ciudate și fum nu face parte din agenda mea socială. „Mă gândeam că eu și Harry Hole suntem două persoane complet diferite. Dar cred că nu e corect așa. Poate că nu este el alter ego-ul meu, dar i-am împrumutat multe din trăsăturile mele, să zicem cam 70%. Cele mai bune părți ale mele, dar și unele mai întunecate“, spune autorul despre detectivul său ajuns deja vedetă.

Fantoma trecutului este primul roman al lui Nesbø tradus în România. O acțiune concentrată pe două paliere temporale (1944 și 1999) și o intrigă care te face să te întrebi dacă muzicianul-economist-scriitor nu cumva suferă de personalități multiple… de trei. Dar să vă povestesc puțin despre ce-i vorba. Detectivul Harry Hole a făcut o greșeală teribilă în timpul unei vizite la nivel înalt și acum este obligat să revină la rutiniera activitate de secție, unde i se încredințează monitorizarea activităților neonaziste din Oslo. Însă Hole este atras în lumea ascunsă a traficului de arme, a corecțiilor brutale și a exploatării sexuale, unde trebuie să acționeze rapid pentru a împiedica o conspirație internațională. Investigația îl duce într-o perioadă pe care Norvegia contemporană preferă s-o îngroape definitiv: colaborarea cu Germania nazistă, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Considerați niște trădători de către compatrioți, soldații care au supraviețuit crâncenei ierni rusești s-au întors acasă ca țapi ispășitori ai remușcărilor unei întregi națiuni; 55 de ani mai târziu pare să se fi instalat acalmia, până când Hole descoperă că cineva a început să-i ucidă pe rând pe foștii combatanți. Pendulând între workaholism și alcoolism, între regrete și amintiri furtunoase, detectivul nostru află adevărul și îl descoperă pe asasin. Prețul plătit este însă imens, căci Ellen Gjelten, partenera sa de anchetă, este ucisă chiar de un coleg, polițistul Tom Waaler, aka Prințul. Un nemernic pe care îl veți întâlni și în acțiunile următoare orchestrate de Jo Nesbø, care îl vede ca pe o contrapondere arătoasă și găunoasă față de șleampătul, dar umanul Harry Hole. Vestea bună e că în cursul acestei anchete Hole o întâlnește pe Rakel, iubirea vieții lui, iar vestea proastă este că destinul ei este legat de cel al asasinului…

Călăul este cel de-al doilea roman tradus la noi, din cele opt dedicate detectivului Harry Hole; autorul a plănuit o serie de 12 volume, dar nu știm încă dacă se va opri doar la atâtea. Aceasta este de fapt cartea care l-a consacrat pe Jo Nesbø ca autorul de thrillere al decadei în Scandinavia și care a readus publicului european gustul pentru detlit. O acțiune mai alertă, cu răsturnări de situație și reveniri la linia de start, dar și cu personaje noi, care vor face carieră alături de Harry Hole în scenariile lui Nesbø.

O înregistrare neclară și prost montată dintr-o bancă arată cum un bărbat o amenință pe casiera Stine Grette cu un pistol și îi spune să numere până la 25, acesta fiind timpul în care șeful ei trebuie să umple geanta cu bani a tâlharului; însă când acesta își primește banii, cu doar șase secunde întârziere, o execută cu o mare cruzime. Cazul îi este repartizat lui Harry Hole, care intră curând într-un bucluc menit să îi distrugă viața. Cât Rakel, iubita lui, este plecată în Rusia, Harry o revede pe Anna Bethsen, o veche pasiune de-a lui. După o cină acasă la ea, detectivul se trezește în apartamentul lui fără a-și aminti nimic din ultimele 12 ore. În aceeași zi, femeia este găsită moartă, iar Harry începe să primească e-mailuri de amenințare. Se pare că are un dușman redutabil, care încearcă să îl distrugă cu totul. Atacurile de la bănci continuă cu o sălbăticie neobișnuită și Harry Hole trebuie să rezolve ambele mistere. Aliații săi sunt noua colegă Beate Lønn, specialistă în analizarea înregistrărilor video, și deținutul Raksol, un țigan vestit pe vremuri pentru jafurile sale impecabile. Un trio ai cărui membri, înainte de a rezolva crimele, trebuie să depășească traumele care îi leagă. Veți călători în America de Sud, Canada și Rusia – cu o mică escală în România – însoțindu-i pe Harry Hole și Raksol, care urmăresc aceiași oameni, dar cu interese diferite: detectivul vrea să îi înfunde, pușcăriașul îi vrea morți, ca să răzbune umilințe trecute. Finalul este magistral, deși nu aduce soluționarea dosarului de crimă pe care Harry Hole se simte dator să îl închidă. Tot nu află cine i-a ucis fosta coechipieră, dar se apropie….

Jo Nesbø combină acțiunea complexă cu suspansul intens și portretizarea strălucită a personajelor sale, folosind adesea parabole biblice ale trădării, credinței, răzbunării, iertării pentru a oglindi tarele contemporaneității. Așa că dacă vă doriți o lectură intensă de weekend, alegeți un Jo Nesbø!

Back to top