Recent, în cadrul colecției „Historia” de la Polirom, a fost tradus un nou volum purtând semnătura reputatului istoric francez Stephane Courtois. Este vorba despre Comunism și totalitarism, o lucrare ce propune, după două decenii de la căderea Zidului Berlinului, noi perspective asupra originii și evoluției totalitarismului.
În opoziție cu tezele tradiționale ale lui Hannah Arendt și George Mosse, care văd rădăcinile totalitarismului în statul nazist și în cel stalinist, Courtois subliniază în Comunism și totalitarism rolul fundamental al lui Lenin și al bolșevismului în apariția acestui fenomen politic. Pe baza informațiilor extrase din arhivele de la Moscova, el redefinește rolul lui Stalin și natura crimelor in masă comise de regimurile comuniste – așa-numitul „genocid de clasă”, singurul fenomen care poate explica foametea din Ucraina sau asasinatele din Cambodgia.
În final analizează memoria tragică a comunismului în Europa Centrala și de Est, memoria glorioasă a comunismului în Europa Occidentală – în special în Franța – și memoria paradoxală a URSS-ului în Rusia lui Vladimir Putin care îl reabilitează pe Stalin. Un capitol special este dedicat dictaturii comuniste din România și crimelor comise în numele acesteia.
Stephane Courtois este unul dintre cei mai importanți istorici contemporani ai comunismului. Universitar și cercetător, Courtois este cunoscut în România datorită volumelor sale (Cartea neagră a Comunismului sau Dicționarul comunismului), dar prin participarea constantă la manifestările organizate de Memorialul Victimelor și al Rezistenței de la Sighetu Marmației, fiind rectorul Școlii de Vară de la Sighet.
Stephane Courtois va fi prezent la Sighet și la ediția din acest an a Școlii de Vară (11-18 iulie).
Cartea va fi lansată la București pe 11 iulie, în prezența autorului.