Noutățile editurii Vellant la Bookfest 2012

Noutățile editurii Vellant la Bookfest 2012

O educație libertină, de Jean Baptiste Del Amo – un roman în cheie noir, Ce s-a pierdut, de Catherine O’Flynn – un aparent roman polițist și volumul de debut Self Help, de Edward Docx sunt noutățile editurii Vellant la Bookfest 2012.

O educaţie libertină, scris de Jean-Baptiste del Amo şi distins în 2009 cu premiul Goncourt pentru roman de debut, este o revelaţie literară şi olfactivă în acelaşi timp: un roman pesimist, noir, excesiv, care va bântui nările cititorilor mult timp după ce vor fi închis cartea. Un titlu cu rezonanţe flaubertiene, cu trimiteri subtile la Sade şi la Proust, volumul lui Del Amo spune povestea lui Gaspard, fiul unui porcar ajuns în Oraşul Luminilor pentru a scăpa de mizeria şi deznădejdea de acasă.

Ce s-a pierdut, al doilea roman care apare în premieră la Bookfest, este tradus de Ciprian Şiulea şi spune povestea unui centru comercial, dar şi a schimbărilor produse în ultimele decenii într-un oraş englez tipic. Aceleaşi realităţi sînt privite din unghiurile diferite ale personajelor principale, ceea ce creează un interesant efect de perspectivă, dînd profunzime tabloului. Printre aceste personaje se află Kate Meaney, o fetiţă de zece ani care începe să exploreze lumea înconjurătoare şi a cărei dispariţie constituie trama principală a romanului. Catherine O’Flynn a debutat relativ tîrziu, la 37 de ani, dar primul ei roman, Ce s-a pierdut, a înregistrat un succes notabil în Anglia, fiind distins cu două premii pentru debut: Jelf Group şi prestigiosul Costa Book.

O familie împrăştiată în patru oraşe, o scrisoare misterioasă, o moarte neaşteptată: Self Help are toate ingredientele unui thriller, dar este mai mult decât atât. În căutarea adevărului ascuns cu mult timp în urmă, pornim în rescrierea cronicii familiei Glover din perspectiva fiecărui membru: Maria şi soţul ei, Nicholas, gemenii Gabriel şi Isabella, Arcadi, fiul abandonat. Rezultatul este un roman ca o păpuşă rusească: fiecare poveste ascunde o alta şi fiecare descoperire conduce la un nou mister. Distins cu Premiul Geoffrey Faber şi nominalizat la Man Booker, Self Help este o poveste de o frumuseţe stranie despre dragoste şi loialitate, pierderi şi dezvăluiri, şi despre moştenirea distrugătoare a minciunii.

 

Back to top