O lucrare esentiala pentru profesorii si studentii la arte plastice: „Anatomie artistica” de Gheorghe Ghitescu

La Editura Polirom a aparut volumul „Anatomie artistica. Constructia corpului” (volumul I) de Gheorghe Ghitescu, colectia „Arta contemporana”, un studiu la fel de actual ca in urma cu mai bine de 45 de ani, atunci cand volumul a fost editat pentru prima data.

Lucrarea nu este o anatomie in intelesul strict al cuvantului, ea trateaza problemele formei exterioare si expresiei corpului din punctul de vedere al aplicatiei in arta plastica.

Gandita in acest sens, „Anatomia artistica” adopta un plan orientat dupa principalele etape pe care analiza le-ar putea desprinde in reprezentarea plastica a corpului: constructia corpului, modelajul formelor exterioare, individualizarea aspectului corporal, expresia.

Metodele de lucru folosite pentru studiul formelor si materialul vast acumulat de antropologie in acest domeniu deschid anatomiei artistice largi perspective pentru adancirea principalelor sale probleme: studiul proportiilor corpului, studiul fizionomiei, studiul morfologiei sexelor, al morfologiei dezvoltarii, al variantelor de tipuri corporale si studiul tipurilor antropologice.

Primul volum, „Constructia corpului”, abordeaza toate problemele de morfologie exterioara legate de studiul scheletului: participarea scheletului la modelajul exterior, reperele scheletului, punctele metrice si efectuarea masuratorilor pe viu, studiul proportiilor capului si corpului, dupa metodele antropologice si artistice.

Vor urma: volumul II, „Formele corpului in miscare si repaus” si volumul III, „Stilurile corporale si expresia”.

Back to top