O perfectă zi perfectă…chiar aceasta!

O perfectă zi perfectă…chiar aceasta!

„Iată vremea crimei perfecte: nu văd decât trupuri înfometate, sinucise, bolnave, masacrate, dar nici o armă în mâna vreunui asasin“.

O perfectă zi perfectă de Martin Page este o carte… exact … perfectă! A fost o lectură uşoară şi plină de umor.

Eroul în jurul căruia se învârte acţiunea din această carte este puţin excentric, un inadaptat care încearcă să își construiască propriul univers haotic într-o lume mult prea ordonată. Pentru el, a te sinucide seamănă mult cu luatul prânzului sau cinei, e o acţiune obişnuită, vitală omului, care trebuie făcută zilnic. Pe tot parcursul vieţii, personajul nostru exersează sinuciderea de foarte multe ori, în cele mai diferite şi ciudate moduri. Trăieşte singur, izolat, însă are un dar aparte, acela de a însufleţi toate obiectele. Are puterea de a deforma realitatea după bunul plac, astfel încât îşi creează propriul univers.

„Sunt un cadou pe care nimeni nu-l despachetează. Se uită la ambalaj, le este de-ajuns; cine sunt eu nu le face trebuinţă să ştie. Pesemne că sunt totuşi cineva care nu desface funda ca să-şi arate adevărata fire“.

Viaţa lui este o piesă de teatru. Lucrează într-o firmă multinaţională şi are o familie închiriată. Sentimentele lui se modelează  odată cu vremea, iar starea lui de spirit depinde de ce zi a săptămânii este.

„Mi-ar plăcea să fiu înzestrat cu acest soi de psihologie fiziologică: fericit când e cald, nefericit când e frig. Cu siguranţă n-aş face economie la încălzire, dar aş fi mulţumit să ştiu că dispoziţia mea nu mai depinde de factori atât de fragili precum iubirea, atenţia, soarta omenirii“.

Veţi îndrăgi acest personaj încă de la primele pagini. Martin Page ştie cum să atragă un cititor, tocmai prin stilul său scriitoricesc unic.

 

Alexandra Sîrbu – Cartepentrumine, text scris pentru BookMag
Imagine scriitor: escaledulivre.com, Guillame Binet
Back to top