Rezultatele Concursului de Debut al Editurii Cartea Romaneasca, editia 2011

Concurs de debutAnul acesta, la Concursul de Debut al Editurii Cartea Romanească s-a acordat un singur premiu: la secțiunea Proza. Manuscrisul câștigător este romanul Poker de Bogdan Coșa. Romanul va fi lansat la Salonul Internațional de carte Bookfest, care va avea loc în perioada 25-29 mai 2011.
La concurs au participat 98 de manuscrise, la urmatoarele secțiuni: Proza – 45 de manuscrise, Poezie – 46 de manuscrise, Critică/istorie literară/eseu – 3 manuscrise, Teatru – 4 manuscrise.

Mădălina Ghiu, redactor-șef al Editurii Cartea Romanească
Anul acesta premiul de debut al Editurii Cartea Romanească i-a fost decernat lui Bogdan Coșa. Tributar, încă, autobiografismului, romanul Poker conține germenii de atmosferă, imaginație și stil ai unor viitoare construcții narative solide. Este evident că a aparut o nouă generație literară și că vom mai auzi de acest autor, născut în 1989.

Bogdan Cosa, câștigătorul concursului:
“Ce e viața dacă nu un joc de poker pe mulți bani?”Aceasta este filosofia unui grup de prieteni care aleg să dribleze convențiile și să refuze existența banală a cetățeanului onest – a omului de rând nemulțumit de ceea ce a devenit, dar prea laș pentru a-și asuma riscuri, pentru a trăi cu adevărat.
Poker este un roman „minimalist” viu, dinamic, scris cu nerv, dexteritate și energie. O poveste dramatică de dragoste se proiectează pe fundalul tribulațiilor cotidiene ale unor tineri rebeli, anticorporatiști, care-și consumă revolta în trip-uri, incursiuni internautice, aventuri, chefuri stropite cu alcool și altele asemenea. Referințele literare și, în particular, poetice (de la Henry Miller la Ioan Es. Pop) și coloana sonoră (de la The Doors la Chris Rea), oralitatea inteligentă, bine pusă în pagină, asigură atmosfera unei intrigi pline de autenticitate și vervă, despre deriva existențială a unor oameni ce refuză servituțile maturizării. Simțul situațiilor și al detaliului concret, rulajul rapid de planuri, ușurința surprinderii psihologiilor în mișcare sunt câteva dintre atuurile literare ale acestui roman „tânăr” – dar vădind maturitate artistică – aflat, oarecum, în descendența prozatorilor generației beat. Textul dezvăluie, dincolo de suprafața trash, numeroase straturi de adâncime care-i conferă, suplimentar, relief.

BOGDAN COSA s-a născut pe 24 ianuarie 1989, la Codlea, județul Brașov. Absolvent al Facultății de Litere (Universitatea Transilvania din Brașov), specializarea Limba și Literatura Română – Limba și Literatura Engleză, promoția 2007-2010, în prezent  este masterand al Facultății de Litere (Universitatea din București), secția Teoria Literaturii și Literatura Comparată. Publică articole și texte literare în revistele Cultura, Tomis, Astra, dar și în reviste exclusiv online.

Back to top