Romanul „Venea din timpul diez”, lansat în America

Romanul „Venea din timpul diez”, lansat în America

Versiunea engleză a romanului Venea din timpul diez, de Bogdan Suceavă, apărut în două ediţii la Polirom (2004, 2010), va fi prezentată publicului american pe 17 septembrie, în Lansing, Michigan, în librăria EVERYbody Reads, şi pe 18 septembrie, în Detroit, Michigan, în librăria Leopold’s Books. Venea din timpul diez a fost publicat de Northwestern University Press în cadrul seriei Writings from an Unbound Europe, în traducerea lui Alistair Ian Blyth, cu sprijinul programului TPS al Institutului Cultural Român.

Despre Venea din timpul diez au fost consemnate mai multe opinii critice. Criticul M.A. Orthofer a scris în Complete Review: Venea din timpul diez e un excelent exemplu pentru ceea ce un cititor străin ar putea să găsească într-un roman românesc contemporan: o privire întoarsă înlăuntru (în contrast cu aşa de multe romane est-europene care sunt fixate pe comparaţia cu Vestul) şi, deşi modern, puternic înrădăcinat în tradiţiile locale (literare, la fel ca şi într-un sens mai larg)”. Pentru New Pages, Patricia Contino a consemnat: “Venea din timpul diez este un ambiţios şi neliniştitor roman distopic, şi exact asta ar trebui să fie. Suceavă amestecă istoria românească cu elemente ornamentale care mai degrabă cuceresc decît decriptează”. Pentru Open Letters Monthly, după ce a prezentat ediţia engleză a romanului Venea din timpul diez, Daniela Hurezanu a sintetizat: “Născut în 1969, Suceavă este, în mod firesc, îndatorat scriitorilor pe care generaţia sa obişnuia să-i citească în România. Din acest punct de vedere, el a rămas ataşat rădăcinilor lui, în ciuda faptului că, după ce a crescut în timpul comunismului şi a fost martor al revoluţiei anti-comuniste, s-a stabilit în Statele Unite la jumătatea anilor nouăzeci. Acum predă matematica la CSU Fullerton, dar continuă să scrie în română, iar cei mai mulţi dintre cititorii săi sunt în România, unde e considerat unul dintre cei mai interesanţi scriitori ai generaţiei sale” .

Bogdan Suceavă (n. 1969) este associate professor la California State University, Fullerton, SUA. Este, între altele, autorul romanelor Venea din timpul diez (Polirom, ed. I, 2004; ed. a II-a, 2010; roman tradus în maghiară şi bulgară, engleză), Miruna, o poveste (2007) şi Vincent nemuritorul (2008). Cel mai recent roman al său este Noaptea când cineva a murit pentru tine, apărut la Polirom în anul 2010.

 

Back to top