Scriitorul portughez Fernando Pessoa si „Opera poetica”

Fernando PessoaMarti, 17 mai, ora 18:30, la Godot Cafe Teatru (Str. Blanari nr.14) va avea loc lansarea cărții Opera poetică a lui Fernando Pessoa.

Opera poetica a lui Fernando Pessoa  va apărea în această lună, la Humanitas Fiction.

Dimensiunile reale ale fabulosului proiect literar al lui Fernando Pessoa au devenit vizibile postum, iar faima lui se clădește de câteva decenii prin apariții editoriale în toată lumea. Pessoa este un „caz literar“ pentru că a reușit să transfere în realitate plăsmuiri care existau doar în și pentru el. Personalități cu biografii distincte, care își serveau drept maeștri, discipoli sau prieteni unul altuia, care aleseseră să locuiască pe continente diferite, indivizi cu structuri sufletești și poetice fruste sau inteligente filozofice remarcabile se nășteau, veneau, plecau și mureau în mintea lui Fernando Pessoa.
Heteronimii, cum au fost ei denumiți, sunt unici în literatură. Ei adună în același scriitor temperamente, stilistici și genuri literare foarte diferite.

Traducerea acestei cărți a durat 25 de ani, durată pe care traducătorul o motivează astfel:
„Cazul acestui scriitor portughez intriga de mai bine de o jumătate de veac, pe masură ce au devenit perceptibile dimensiunile halucinante ale proiectului său de viață și de creație, ambiția lui de a se multiplica printr-un soi de familie infinită. Faptul că a scris enorm, în mai multe genuri literare, sub câteva zeci de nume diferite încă nu ar fi fost decât o excepțională performanță cantitativă. Dar ambiția de a-și multiplica propria personalitate într-un proces de permanente transmutări pare ea însăși o «fugă» pe care numai limita biologica a putut-o opri. Proiectul său «heterologic» a devenit treptat exemplul unic de ficțiune somatizată care în literatura mondială îi poartă numele.“
Pe lângă Dinu Flamand vor mai fi la eveniment Daniel Perdigao, Denisa Comănescu. Oana Pellea,  va citi câteva poezii de-ale lui Pessoa și Alexandru Tomescu va încheia seara cu un recital de vioară.

Back to top