”Eu, fiul lor”, un act de curaj si onoare cu Dorin Tudoran

Dorin TudoranLa sala Dalles a avut loc, aseara, intalnirea cititorilor cu scriitorul Dorin Tudoran, prilejuita de aparitia, in urma cu cateva luni, la Editura Polirom, a volumului “Eu, fiul lor. Dosar de securitate”, carte pe care autorul o considera ca fiind „de cursa lunga”.

Alaturi de scriitor, au fost prezenti la eveniment: Mircea Martin, Cristian Tudor Popescu, Ovidiu Simonca. Dorin Tudoran a tinut sa precizeze la intalnire, ca lucrarea sa defineste dizidenta iar eroismul de care da dovada, vine din dorinta „de a trai normal intr-o lume anormala”.

Mircea Martin, fost profesor al lui Dorin Tudoran, a luat parte la eveniment in semn de solidaritate pentru Dorin Tudoran, si subliniaza ca a fost marcat in carte de “atrocitatea urmaririi” ca si cand ar fi fost un terorist sau un complice al unei crime. Mircea Martin interpreteaza gestul lui Dorin Tudoran de a publica aceasta carte, ca fiind aproape sinucigas. Cristian Tudor Popescu apreciaza forta de care a dat dovada Dorin Tudoran in aceasta carte, precizand ca “trebuie citita de cine trebuie”, iar tinerii vor descoperi in aceasta curajul de a spune lucruri simple adevarate, evidente, de bun-simt. Ovidiu Simonca a venit cu dezvaluiri despre urmarirea lui Dorin Tudoran, si tehnicile folosite pentru aceasta, recurgerea la folosirea numelor de cod pentru informatori, turnatorii despre care se vorbeste in carte.

Cartea lui Dorin Tudoran da fiori, este o marturie a vremurilor traite in timpul comunismului, expune crudul adevar despre securitatea si informatorii din perioada aceea. Scriitorul marturiseste ca nu a vrut niciodata sa scrie aceasta carte, dar dupa gasirea dosarului sau de securitate in anul 2008, a hotarat desecretizarea lui.

Back to top