In colectia „Stiinta” a Editurii Humanitas, a aparut volumul „Visul lui Einstein si alte eseuri” in traducerea lui Gheorghe Stratan. Volumul a fost editat in promotia “1…2…3… Ia ce carte vrei”.
Stephen Hawking este fizicianul de exceptie care, imobilizat intr-un carucior, suferind din tinerete de sindromul lateral amiotrofic, tine legatura cu lumea printr-un calculator care „vorbeste” in locul lui.
Ceea ce nu-l impiedica sa se afle, prin studiile sale, in avangarda cercetarilor privind spatiul, timpul, originea universului si particulele elementare. Marele succes al cartilor sale vine din popularizarea stiintei. „Scurta istorie a timpului” si „Universul intr-o coaja de nuca” a schimbat perspectiva publicului asupra intrebarilor esentiale ale fizicii. Volumul de fata, superba lectie de gandire creatoare, contine deopotriva pagini autobiografice si eseuri stiintifice. Cartea se incheie cu un interviu al carui punct de pornire e muzica: ce discuri ar lua Hawking cu el pe o insula pustie?…
STEPHEN HAWKING s-a nascut in 1942, exact in ziua cand se implineau trei sute de ani de la moartea lui Galileo Galilei. Contributiile sale in studiul gaurilor negre l-au asezat in randul celor mai importanti fizicieni teoreticieni ai momentului. Este titularul catedrei de matematica „Isaac Newton“ de la Universitatea Cambridge. In afara de articolele de specialitate din domeniul cosmologiei, a publicat „Scurta istorie a timpului”, carte de mare succes destinata publicului larg, in care ofera o imagine intuitiva a cercetarilor de varf din fizica fundamentala.