Ca de obicei la târgurile de carte, Humanitas vine cu artileria grea: cărți importante, esențiale, cărți care sunt adevărate evenimente prin însăși apariția lor. Nici ediția 2012 a Bookfest nu a fost neglijată din acest punct de vedere, standul Humanitas fiind scena unor evenimente speciale.
Începem cu trecerea în revistă celor mai importante titluri de la Humanitas Fiction, prezentate de creatoarea celei mai frumoase colecții, Raftul Denisei. Nu cred că mai are nevoie de o prezentare elaborată, ne bucurăm că a acceptat să își prezinte cele mai noi titiluri pentru BookMag: Denisa Comănescu.
Tot la standul Humanitas au mai fost lansate două volume care au legătură cu personalitatea impresionantă a Monicăi Lovinescu: Scrisori către Monica Lovinescu 1947-1951 de Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu și Monica Lovinescu în Arhivele Securităţii de Iulia Vladimirov.
Vă recomand primul volum, este o colecție de scrisori între mamă și fiică de o profunzime tulbărătoare. „Să ne întoarcem în anul 1947, pe 8 septembrie, în Gara de Nord. Fiica, frumoasă și emoționată, pleca din București pe scara unuia dintre ultimele trenuri (la propriu și la figurat) către lumea liberă, cu doi trandafiri roșii în mână, iar mama rămânea – după cum i-o va spune în scrisorile de mai târziu – «cu spinii lor înfipți în inimă». Monica Lovinescu credea că pleacă pentru doi-trei ani. Ecaterina Bălăcioiu-Lovinescu avea presentimentul că despărțirea va fi pentru totdeauna. A știut din primul moment că plecarea Monicăi o lăsa singură pentru tot restul vieții, a presimțit că moartea îi va fi umilitoare și tristă“, se arată în prezentarea acestui titlu.
….și tot la Bookfest 2012, Gabriel Liiceanu și Denisa Comănescu au evocat personalitatea unui mare poet român, Mircea Ivănescu, la întâlnirea cu publicul prilejuită de lansarea volumelor Cele mai frumoase poezii de Mircea Ivănescu și Măştile lui M.I. Gabriel Liiceanu în dialog cu Mircea Ivănescu.
Ultima zi de târg a fost rezervată de Humanitas prezentării noilor apariţii în Seria Vintage: Amintiri II. Din copilărie de Radu Rosetti; Cronica Stăicului de Sarmiza Cretzianu; Istoria românilor în chipuri şi icoane de Nicolae Iorga.