Un roman cu o acțiune derulată într-un decor exotic, de carte poștală și personaje care ar putea fi rudele mele sau ale tale, vecinii mei sau ai tăi, străinii cu care împărțim străzile și lumea.
Descendenții vorbește despre iubire la modul dureros, crud, vorbește despre iubirea-abandon, despre iubirea ca revanșă, despre iubirea ca dezintoxicare de vicii palpabile și distructive. Iubirea din cartea asta nu se vede, nici un personaj nu o arată frust, nu se împăunează cu ea, nu cerșește nimic cu ea. Fiecare dintre cei care iubesc știe în schimb să spună „te iubesc“ în gând, tactil, olfactiv, discret. Poate că de aceea a avut succes romanul, un succes la care tânăra sa autoare Kaui Hart Hemmings nici nu visa.
E un roman simpluț despre o dramă obișnuită de familie care ascunde, ca o carie curată, multă putreziciune dedesubt. Matt este naratorul, cel care ne introduce în lumea sa complicată, care ar fi trebuit să fie al naibii de simplă și fericită. „Nu a fost foarte greu să îi găsesc vocea lui Matt, protagonistul romanului, și cred că tocmai de aceea am ales să povestesc totul din perspectiva lui. N-aș fi scris din punctul de vedere al unui personaj a cărui identificare îmi consumă resursele, ar fi sunat forțat. Mi-a plăcut să intru în pielea lui“, spune autoarea.
Moștenitor al unei familii străvechi din Hawaii, om de afaceri prosper, soț și tată a două fete, Matt al nostru nu știe de la început ce l-a lovit. Să fie accidentul nautic al soției Joanie, care acum zace în comă pe un pat de spital și nu mai are decât câteva zile de trăit? Să fie revolta preadolescentei Scottie, un spirit caustic generator de sarcasm cibernetic la adresa colegelor de școală? Să fie criza existențială a lui Alex, fiica cea mare, de 17 ani, fost model, actuală drogată la dezintoxicare, care caută salvarea într-o relație castă cu un tip care are la fel de multe probleme ca și ea? Ori trecutul ancestral care-l apasă, moștenirea regală care îi cere să se poarte demn când ar vrea să înjure birjărește și să îi trimită pe toți la naiba? Nu știm, dar el trebuie să descurce toate aceste ițe încurcate, și pe deasupra trebuie să fie și bun samaritean după ce află că soția i-a pus coarne cu un agent imobiliar (mârșav caracter, o să vedeți) și vrea să-i dea acestuia ocazia să își ia adio de la ea.
Ce spune cartea asta cititorului aflat la mii de kilometri de exoticul Hawaii și care știe despre acest loc că e frumos și că o vacanță acolo echivalează cu o vizită în rai? Multe, dar nu despre peisaje, deși sunt câteva descrieri drăguțe. Spune multe despre relațiile dintre părinți și copii, despre acest duel care începe când descendenții capătă curajul de a-și etala personalitatea și opțiunile. Mai vorbește despre relațiile de iubire, despre viața de cuplu și despre cum ne îndepărtăm când ar trebui să ne apropiem. E despre iertare și iubire, despre adversitate și toleranță, despre reziliență și viitor.
***Bonus pentru cei cărora lectura le dă dureri de cap: filmul Descendenții, cu George Clooney în rolul principal.